Kilkadziesiąt hurtowni spożywczych i piekarni mają do sprawdzenia pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Garwolinie. To efekt prokuratorskich doniesień w tzw. aferze solnej.
- Kontrole w hurtowniach spożywczych i piekarniach prowadzimy od wczoraj. Sprawdzamy, czy w tych obiektach sól pochodzącą od trzech podejrzanych dostawców nie była używana jako surowiec ? informuje Małgorzata Gadoś. Jak podkreśla Powiatowy Państwowy Inspektor Sanitarny w Garwolinie kontrole w związku z tzw. aferą solną, to priorytet w działaniu stacji. ? Za kilka dni powinniśmy mieć obraz tego, czy podejrzana sól była wykorzystywana w obiektach na terenie naszego powiatu ? dodaje Małgorzata Gadoś.
W przypadku stwierdzenia wykorzystywania soli od trzech podejrzanych producentów, będą pobierane próbki do badań, zostanie także wstrzymane użytkowanie hurtowni czy piekarni.
Za kilka dni powinniśmy mieć obraz tego, czy podejrzana sól była wykorzystywana w obiektach na terenie naszego powiatu [Małgorzata Gadoś]
Aferę solną wykryli dziennikarze programu "Uwaga!" telewizji TVN. Trzech dystrybutorów miało dostarczać sól przemysłową jako spożywczą.
łk
fot. www.sxc.hu