reklama

Angelika i Jacek gotują na medal

Opublikowano: 18 grudzień 2012, 11:48 Kategoria Aktualności
ZSP 2Garwolinkulinarny
Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

Uczniowie z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zajęli drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym. Angelika Brzozowska i Jacek Garnek zdobyli podniebienia sędziów śledziem i kaczką.

15 grudnia odbył się finał IX Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego "Smaki Lubelszczyzny 2012". Brało w nim udział 9 zespołów wybranych spośród wielu zgłoszonych z całej Polski. Eliminacje do konkursu przebiegały na tych samych zasadach, co wszystkie zawody kulinarne. Należało zaproponować zakąskę zawierającą m.in. śledzia, buraka i jabłko oraz danie główne z dowolnego elementu kaczki, pęczaku i borówek. Finał odbył się w CRH "Plaza" w Lublinie.

Zawodnicy musieli w czasie 90 minut przygotować 6 porcji zakąski i 6 porcji dania głównego. Oceniani byli przez jury techniczne i jury degustacyjne. Angelika Brzozowska i Jacek Garnek przygotowali śledzie z serkiem mascarpone, chipsem buraczanym, sosem musztardowo-śmietanowym i karmelizowanym jabłkiem, a jako danie główne - roladki z kaczki w towarzystwie sosu dyniowo-gruszkowego z serowym pęczakiem i marynowanymi w czerwonym wytrawnym winie borówkami. Do pierwszego miejsca zabrakło niewiele. Jurorów urzekł smak dań naszego zespołu.

reklama


Więcej zdjęć i przepisy na potrawy znajdziecie tu

oprac. jd

fot. ZSP nr 2 w Garwolinie

 


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz
reklama
reklama
reklama