Młodzi kucharze z Dwójki wśród najlepszych

Opublikowano: 03 październik 2014, 09:16 Kategoria Edukacja
zsp 2kulinaria
Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

W Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu ?Gotuj Lokalnie?. Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie walczyli wśród 10 najlepszych drużyn z całej Polski o nagrodę główną - szkolenie w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Konkurs, który odbył się 27 września, był finałowym III etapem projektu organizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. - Nasze potrawy zostały wybrane z pośród 90 zgłoszeń, które szkoły nadesłały po zakończeniu zajęć kulinarnych które były II etapem projektu ? wyjaśniają Elżbieta Buczek i Iwona Kiełt z ZSP nr 2.

 

Drużyna Dwójki zaprezentowała się bardzo dobrze. Kamil Rajdaszka i Rafał Pacek (kl. III TŻ) przygotowali: danie zasadnicze - comber z sarny z sosem z czarnego bzu, babeczką z pęczaku i pianką z buraka oraz puree z topinamburu. A na deser fondant czekoladowy z frużeliną wiśniową i marynowanymi jabłkami. Potrawy zostały bardzo wysoko ocenione przez sędziów:  Jerzego Pasikowskiego, Marcina Budynka, Tomasza Jakubiaka.

Relacje z tego prestiżowego konkursu będzie można obejrzeć jutro w TVP info o godz. 17:50.

łk

fot. ZSP 2 Garwolin


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz