Ale Pasztet ZSP nr 2

Opublikowano: 03 grudzień 2014, 07:53 Kategoria Edukacja
zsp 2pasztet
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zaprezentowali się z bardzo dobrej strony podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich ?Ale Pasztet!?. W gronie 11 najlepszych drużyn w kraju młodzi kucharze z Dwójki zajęli czwarte miejsce.

Podobnie jak przed rokiem awans do finału konkursu dawał pasztet w autorskiej odsłonie. Z nadesłanych receptur komisja wybrała autorów 11 najlepszych, których zaprosiła na finał do Zamku w Kliczkowie. Garwoliński ZSP nr 2 reprezentowali Konrad Dróżdż (IV TK) i Kamil Rajdaszka (III TŻiUG). Duet przepustkę do decydującego kulinarnego starcia wywalczył dzięki pasztetowi z dyni podanego na musie ziemniaczanym w towarzystwie rukoli i sosu pomarańczowego.

W Kliczkowie 11 drużyn z całego kraju ponownie musiało przygotować pasztet oraz danie główne, gdzie miały królować m.in. przepiórka czy grzyby suszone. Garwoliński zespół przygotował ragout z przepiórki i sardelami, ziemniaczane pierożki z borowikami i kompresowane jałowcem runo leśne.

Danie oceniało jury, którego przewodniczącym był Henryk Pasternak. Gośćmi specjalnymi festiwalu byli krytyk kulinarny Piotr Bikont, finalistka telewizyjnego programu Hell?s Kitchen Polska Sylwia Biały, Agnieszka Buch z Top Chefa. Komisja przyznała duetowi z Dwójki czwarte miejsce, tuż za zwycięskimi zespołami z Wrocławia, Bolesławca i Warszawy.

- Uczniowie wrócili z konkursu bogatsi o nowe doświadczenia, spostrzeżenia, wnioski. Poszerzyli również grono znajomych, których wspólną pasją jest gotowanie. Mieli także możliwość porozmawiania z gośćmi specjalnymi festiwalu i wymienić się doświadczeniami kulinarnymi ? podkreśla Renata Głowala, opiekun uczniów ZSP nr 2.

Udział w konkursie drużyny z Garwolina był możliwy dzięki wsparciu Parku Rekreacyjno-Biznesowego Las Woda oraz Rady Rodziców ZSP nr 2.

mat. pras.


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz