Młodzi kucharze w gronie najlepszych

Opublikowano: 30 grudzień 2014, 07:56 Kategoria Edukacja
zsp 2
Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

W Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych ,,Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2014" zorganizowanego przez Grupę Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej w Warszawie i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Celem konkursu było wykazanie się wiedzą i umiejętnościami w zakresie przygotowania zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem fileta z sandacza oraz wykwintnego dania zasadniczego z wykorzystaniem fileta z indyka - polędwiczki oraz rozdrabniania warzyw różnymi technikami.

W finale konkursu wzięło udział 14 dwuosobowych zespołów z całej Polski. Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w finale reprezentowali Kamil Rajdaszka i Konrad Talarek. Uczniowie klasy III Technikum Żywienia przygotowali sandacza hycowanego w dymie jabłkowym, z budyniem z kurek i uszkiem z soczewicą w towarzystwie sosu rybnego na czerwonym winie i roladkę z indyka z czarnuszką, na sosie morelowym, z puree z białych warzyw i kapustą duszoną w czerwonym winie.

Zmagania uczniów obserwowali i oceniali kucharze najznakomitszych hoteli i restauracji Warszawskich m.in. Kurt Scheller, Michał Karadżow, Markus Hallgren, Stanisław Nowogródzki, Mariusz Nowicki.

Opiekę nad uczniami sprawowały Elżbieta Buczek i Iwona Kiełt.

mat. pras.


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz