Sukces nauczycieli ZSP nr 2 w Garwolinie

Opublikowano: 14 kwiecień 2016, 12:12 Kategoria Edukacja
zsp 2 garwolin
Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

Drużyna Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie, reprezentowana przez Elżbietę Buczek i Iwonę Kiełt, zajęła piąte miejsce w III Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym ?Gotuj Lokalnie? dla nauczycieli szkół gastronomicznych.

Konkurs odbył się 5-6 kwietnia w Centrum Doram w Warszawie, a jego organizatorem był Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej przy współpracy Akademii Kulinarnej Marcina Bydynka.

Konkurs poprzedzały eliminacje, w których spośród 56 drużyn z całej Polski wybrano 12. Do ostatecznego rozstrzygnięcia stanęły szkoły gastronomiczne z Bytowa, Szydłowca, Katowic, Suchej Beskidzkiej, Kościerzyny, Zielonej Góry, Szczytna, Tych, Kościelca, Elbląga i Gorzowa Wielkopolskiego.

Podczas finału należało przygotować potrawę z antrykotu wołowego z dodatkami produktów regionalnych i lokalnych. Garwolińska drużyna wykorzystała w przepisie m.in. jabłka grójeckie, czosnek latowicki, wiśnie nadwiślańskie, a także warzywa od lokalnych producentów i masło garwolińskie.

Udział nauczycieli w finale dał możliwość uczniom uczestnictwa w projekcie i zmierzenia się w specjalnym konkursie, który odbędzie się na przełomie września i października.

ZSP 2 Garwolin/opr. Redakcja

Zdjęcie główne, kolejność od lewej: Iwona Kiełt, Elżbieta Buczek


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz