W Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał III Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego ?Gotuj lokalnie?, w którym wzięli udział uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie.
Na starcie kulinarnych zmagań stanęło 12 zespołów z całej Polski, które zostały wybrane przez jury spośród ponad 40 zgłoszeń. Reprezentantów mieli przedstawiciele m.in z Gorzowa Wielkopolskiego, Zielonej Góry czy Elbląga.
Tematem przewodnim konkursu były oprócz produktów regionalnych wołowina i dowolna kasza, a uczniowie na przygotowanie zakąski i dania zasadniczego dla czterech osób mieli zaledwie 90 minut.
Drużyna ZSP nr 2 w Garwolinie była jedynym reprezentantem województwa mazowieckiego. Uczniowie klasy II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - Kamila Chudek i Paweł Talarek - wywalczyli w konkursie czwarte miejsce. Ich umiejętności techniczne i mise en place zostały wysoko ocenione przez sędziów. - Tym razem nie stanęliśmy na podium ale bardzo gratulujemy uczniom wspaniałego debiutu na konkursowej drodze i życzymy dalszych sukcesów ? przyznają opiekunowie uczniów Elżbieta Buczek i Iwona Kiełt.
mat. pras.