Ogólnopolskie zmagania kucharzy w Garwolinie

Opublikowano: 30 marzec 2018, 08:22 Kategoria Edukacja
zsp 2 garwolinkonkurs kulinarnykuchnia nadwiślańska
Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

Już 11 kwietnia w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie odbędzie się I Ogólnopolski Konkurs Kulinarny ?Kuchnia nadwiślańska 2018?. Na starcie stanie osiem dwuosobowych zespołów.

Celem konkursu jest m.in. kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej, doskonalenie umiejętności  kulinarnych, poszerzenie wiedzy z zakresu technologii gastronomicznej, podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią.

11 kwietnia do ZSP nr 2 w Garwolinie przyjedzie osiem zespołów wyłonionych w drodze kwalifikacji. Skład finalistów został wybrany po ocenie receptur dania głównego i deseru nadesłanych przez uczestników. ?Bohaterami? tych dań były schab środkowy i korzeń pietruszki.

W gronie drużyn, które w kwietniu zaprezentują swoje umiejętności, są reprezentacje szkół z Przysuchy, Radomia, Rydułtów, Sadownego, Płocka, Łomży, Puławy. Nie zabraknie drużyny gospodarzy. Przed uczestnikami nie lada wyzwanie. Pierwszą konkurencją będzie właściwe pokrojenie owoców i warzyw wylosowanych z tzw. black-boxa. W drugiej części młodzież będzie przygotowywała swoje popisowe dania, zgłoszone do konkursu. Efekty prac będą oceniane przez jury techniczne i jury degustacyjne.

Portal WirtualnyGarwolin jest patronem medialnym konkursu.

łk


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz