Kulinarne zmagania w Dwójce po raz drugi
- Opublikowano: 03 kwiecień 2019, 20:44 Kategoria Edukacja
- zs 2 garwolin, konkurs, kuchnia nadwiślańska
Kwaszona czerwona kapusta ze smażonym boczkiem i sosem śliwkowym oraz sorbet jabłkowo-miętowo-bazyliowy dał Patrycji Banaszek i Pawłowi Talarkowi (ZS nr 2 Garwolin) zwycięstwo w II Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym ?Kuchnia Nadwiślańska 2019?. W Dwójce rywalizowało osiem kulinarnych duetów z całej Polski, a w gronie jury zasiedli renomowani kucharze.
Do garwolińskiego ZS nr 2 przyjechało dzisiaj osiem zespołów wyłonionych w drodze kwalifikacji. Skład finalistów został wybrany po ocenie receptur dania głównego i deseru nadesłanych przez uczestników. ?Bohaterami? były w tym roku boczek i kapusta kiszona w daniu głównym oraz ser kozi i jabłko w deserze. W organizowanym po raz drugi konkursie wzięły udział reprezentacje szkół z Radomia, Płocka, Grodziska Mazowieckiego, Łomży, Sadownego. Nie zabrakło dwóch drużyn gospodarzy.