reklama

Kobylnicki szczupak z Laurem Marszałka. Kiełbasa z Goździka wyróżniona

Opublikowano: 14 lipiec 2021, 16:03 Kategoria Aktualności
kobylnicalaur marszałkamaciejowicegoździkgórznokiełbasa
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

 Za nami XIV edycja konkursu o Laur Marszałka. W tym roku zgłoszonych zostało aż 106 produktów żywnościowych. Wśród nagrodzonych znalazło się czterech producentów z subregionu siedleckiego. Laur Marszałka zdobył Kobylnicy szczupak w białej zalewie, a wyróżnienie goździkowe kiełbaski.

Kapituła konkursu co roku nagradza najlepsze produkty z naszego regionu. ? Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach ? to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości ? podkreśla marszałek Adam Struzik.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 106 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 28 najlepszych, a kolejne 4 otrzymały wyróżnienia kapituły.

reklama


Z subregionu siedleckiego,  w kategorii producent indywidualny nagrodę otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich ?Kobylanki? w Kobylnicy (powiat garwoliński) za Kobylnickiego Szczupaka w Białej Zalewie. To tradycyjna nadwiślańska potrawa, której przygotowanie jest pieczołowicie kultywowane na Ziemi Kobylnickiej w gminie Maciejowice. Głównymi składnikami są szczupak (najlepiej złowiony w Wiśle), marchew, pietruszka, cebula, ocet, woda, olej i przyprawy do przygotowania zalewy.

Na szczególne uznanie zasłużył także ser mozzarella, produkowany przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Siedlcach, która otrzymała Laur Marszałka w kategorii przedsiębiorców. Produkt łączy włoską tradycję serowarską i najwyższej jakości składniki. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, a mleko pochodzi wyłącznie od krów karmionych naturalnymi paszami, bez GMO.

W kategorii producent indywidualny wyróżnione zostało Koło Gospodyń Wiejskich ?Goździczanki? w Goździku (gm. Górzno) za swoje słynne goździkowe kiełbaski. Z kolei w kategorii przedsiębiorców doceniono lody tradycyjne ze Starej Lodziarni w Sokołowie Podlaskim, prowadzonej przez Klaudię Szymanik.

mat. pras.

fot. KGW Kobylanki (lewy fragment), KGW Goździczanki (kiełbaska)


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz
reklama
reklama
reklama