reklama

Nauczyciele z całej Polski szkolili się w Dwójce

Opublikowano: 30 październik 2019, 09:26 Kategoria Aktualności
zsp 2 garwolindwójka
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

W Zespole Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie odbyło się szkolenie nauczycieli branży gastronomicznej z terenu całego kraju, którego organizatorem było Krajowe Centrum Edukacji Rolniczej w Brwinowie, a koordynatorem Małgorzata Pawlonka.

Trzydniowe szkolenie rozpoczęło się 22 października. Na uroczystą inaugurację przybyli: Ryszard Winter- dyrektor KCER w Brwinowie, Marzena Świeczak- Burmistrz Miasta Garwolin, Weronika Teperek-Duchna - dyrektor wydziału edukacji starostwa, Anita Wojdyła - Dyrektor Handlowy Firmy Brueggen, Aneta Brodowska-Piechota - kierownik d.s Jakości w Piekarni Żabczyńscy, Agnieszka Piętka - właścicielka Serów Zagrodowych, Marek Rybacki- Mistrz Polski w carvingu, pani Renata Rybacka - właścicielka Firmy Studio Kulinarne GastroArt, Halina Poszytek - Prezes Oddziału ZNP w Garwolinie.

Celem szkolenia było poznanie technik zdobienia potraw przy użyciu owoców i warzyw, ale również przedstawienie tego, co w naszym regionie najcenniejsze.

reklama


W programie szkolenia znalazły się zajęcia warsztatowe: ?Carving ? dekoracje z owoców i warzyw?,  z tradycyjnych metod produkcji masła i serów, z produkcji pieczywa prowadzone. W Celejowie uczestnicy zapoznali się z historią powstania, asortymentem oraz liniami technologicznymi firmy Brueggen. Nauczyciele odwiedzili także Okręgową Spółdzielnię Mleczarska w Garwolinie.

Szkolenie miało napięty program. Nauczyciele uczestniczyli w wielu zajęciach teoretycznych i praktycznych. Część praktyczna warsztatów budziła szczególne zainteresowanie i zaangażowanie. Nauczyciele wykonali m.in. bukiety kwiatów z warzyw i dekoracje kwiatowe w melonie i arbuzie, które następnie przedstawili w formie wystawy w szkole. Przygotowali własnoręcznie sery, a w piekarni uformowali chałkę i bochenek chleba, a następnie poddali je wypiekowi. Wielu pozytywnych wrażeń dostarczyła nauczycielom wizyta w firmie Brueggen, padało wiele pytań dotyczących produkowanych wyrobów oraz ich znaczenia żywieniowego. Wizyta w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej dała możliwość poznania wyrobów, których marka znana jest w całej Polsce. Był też czas na chwilę wytchnienia i miłe spędzenie czasu na wspólnych posiłkach. W czasie uroczystej kolacji w pizzerii ? U Żaby? dzięki hojności właściciela piekarni Waldemara Żabczyńskiego wręczono słodkie nagrody dla nauczycieli, którzy najlepiej wykonali chałki i wypiekli pieczywo. Wszyscy uczestnicy wyjechali bardzo zadowoleni i ubogaceni w nowe i nieznane dotąd doświadczenia.

red.


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz
reklama
reklama

TOP

reklama