reklama

ZSP Żelechów i KLO Garwolin najlepsze

Opublikowano: 04 grudzień 2014, 09:01 Kategoria Edukacja
ewdedukacjażelechówmiętnegarwolinsobolew
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Instytut Badań Edukacyjnych opublikował w ostatnich dniach najnowsze dane dotyczące Edukacyjnej Wartości Dodanej (EWD) dla wszystkich szkół ponadgimnazjalnych w Polsce. To obiektywny sposób na ocenę pracy placówek oświatowych. Jak wypadły szkoły ponadgimnazjalne w powiecie garwolińskim?

Wskaźniki te opracowywane są już od kilku lat. Pokazują one, w sposób bardzo obiektywny, jak pracują szkoły. Dotychczas zwyczajem powszechnym było ocenianie szkół  poprzez pryzmat ?suchych? wyników matury. EWD, jako zestaw precyzyjnych technik statystycznych pozwala bardzo sprawiedliwie zmierzyć wkład każdej szkoły w osiągnięcia maturalne uczniów. Upraszczając - obliczana jest ?różnica? między wynikiem każdego ucznia na egzaminie maturalnym i egzaminie gimnazjalnym.

Ale Pasztet ZSP nr 2

Opublikowano: 03 grudzień 2014, 07:53 Kategoria Edukacja
zsp 2pasztet
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zaprezentowali się z bardzo dobrej strony podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich ?Ale Pasztet!?. W gronie 11 najlepszych drużyn w kraju młodzi kucharze z Dwójki zajęli czwarte miejsce.

Podobnie jak przed rokiem awans do finału konkursu dawał pasztet w autorskiej odsłonie. Z nadesłanych receptur komisja wybrała autorów 11 najlepszych, których zaprosiła na finał do Zamku w Kliczkowie. Garwoliński ZSP nr 2 reprezentowali Konrad Dróżdż (IV TK) i Kamil Rajdaszka (III TŻiUG). Duet przepustkę do decydującego kulinarnego starcia wywalczył dzięki pasztetowi z dyni podanego na musie ziemniaczanym w towarzystwie rukoli i sosu pomarańczowego.

W Dwójce znowu polała się krew

Opublikowano: 21 listopad 2014, 11:42 Kategoria Edukacja
zsp 2krewkrwiodawstwo
Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

W drugiej w tym roku szkolnym akcji honorowego krwiodawstwa uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie oddali 36 litrów cennego płynu.

Ambulans Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawie pod ?Dwójką? zaparkował wczoraj. - Uczniowie ZSP nr 2 i nauczyciele stawili się na akcje wyjątkowo licznie, przybyło nam wielu nowych członków zarówno uczniów jak i nauczycieli. o oddania zakwalifikowało się 80 osób. Oddali aż 36 l krwi ? informuje Robert Huńczak, opiekun szkolnego koła krwiodawstwa.

Stypendyści starosty dostaną po 300 zł miesięcznie

Opublikowano: 14 listopad 2014, 06:50 Kategoria Edukacja
stypendyścistarostaoświataedukacja
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Ośmioro uczniów znalazło się w gronie tegorocznych stypendystów Starosty Powiatu Garwolińskiego. Wśród prymusów prym wiodą umysły ścisłe.

Uroczystość wręczenia stypendiów odbyła się wczoraj w garwolińskim urzędzie gminy. ? Warunkiem koniecznym do otrzymania stypendium jest spełnienie jednego z trzech kryteriów. Średnia ocen na świadectwie promocyjnym nie może być niższa niż 5.0. Uczeń był laureatem co najmniej na szczeblu krajowym konkursów i olimpiad przedmiotowych i zawodowych. Uczeń wykazywał szczególne uzdolnienia w co najmniej jednej dziedzinie wiedzy. Jednocześnie uczeń powinien posiadać za ostatni rok nauki co najmniej dobrą ocenę z zachowania ? wyjaśniał dyrektor wydziału edukacji starostwa Jerzy Duchna.

Poszukują zdrowego stylu życia

Opublikowano: 10 listopad 2014, 09:09 Kategoria Edukacja
zsp 2
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

W Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie działalność zainaugurowało Szkolne Koło Naukowe ?Detektywi Zdrowej Żywności?.  Dodatkowe zajęcia dla pierwszych klas gastronomicznych mają poszerzyć wiedzę uczniów na temat zdrowego stylu życia.

Pierwszą odsłoną SKN było piątkowe spotkanie, które rozpoczęło się od dwóch wykładów. Najpierw dietetyk Magdalena Ochnio wymieniała zasady przygotowania zdrowego śniadania. Nie bez powodu mowa była o pierwszym posiłku dnia, bo 8 listopada obchodzony jest Świat Dzień Zdrowego Śniadania. Z wykładu technolog z Piekarni Żabczyńscy Justyny Paciorek słuchacze dowiedzieli się o znaczeniu pieczywa w codziennej diecie.

Nietypowe lekcje w Piątce

Opublikowano: 03 listopad 2014, 07:50 Kategoria Edukacja
zespół szkół nr 5piątka
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Zamiast wytężania umysłów były aktywne zajęcia ruchowe. Tradycyjnie jeden dzień w roku w Zespole Szkół nr 5 w Garwolinie upływa pod znakiem zdrowego odżywiania i sportu.

W tym roku festyn szkolny ?Żyjmy zdrowo ? jedzmy zdrowo i kolorowo? odbył się ostatniego dnia października. W piątek planowych lekcji nie było, ale uczniowie dzień spędzili nie mniej ciekawie. - Od wielu lat organizujemy taki dzień w naszej szkole. To bardzo dobry sposób, żeby rozpowszechnić wiedzę o zdrowym stylu życia ? zaznacza dyrektor Jacek Zowczak.

Kolejne nagrody dla młodych historyków z KLO

Opublikowano: 30 październik 2014, 06:35 Kategoria Edukacja
klohistoria
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Maciej Łyżwiński z Gimnazjum im. C. K. Norwida w Garwolinie wygrał konkurs ?Moja wiedza o II wojnie światowej? organizowany przez urząd i instytucje kultury dzielnicy Ursus w Warszawie. W konkursie wyróżnienia zdobyło dwoje innych uczniów szkoły.

Każda edycja konkursu jest poświęcona innemu wydarzeniu II wojny światowej. W tym roku uczestnicy odpowiadali na pytania dotyczące Powstania Warszawskiego, a patronat honorowy nad konkursem objęło Muzeum Powstania Warszawskiego.

Młodzi kucharze z Dwójki wśród najlepszych

Opublikowano: 03 październik 2014, 09:16 Kategoria Edukacja
zsp 2kulinaria
Ten artykuł przeczytasz w 1 min.

W Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał ogólnopolskiego konkursu ?Gotuj Lokalnie?. Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie walczyli wśród 10 najlepszych drużyn z całej Polski o nagrodę główną - szkolenie w Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Konkurs, który odbył się 27 września, był finałowym III etapem projektu organizowanego przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej. - Nasze potrawy zostały wybrane z pośród 90 zgłoszeń, które szkoły nadesłały po zakończeniu zajęć kulinarnych które były II etapem projektu ? wyjaśniają Elżbieta Buczek i Iwona Kiełt z ZSP nr 2.

reklama