reklama
reklama

Senatorska jak za dawnych lat i z kolejnym rekordem [wideo]

Opublikowano: 20 maj 2018, 18:20 Kategoria Kultura
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Festiwal Kultury i Tradycji Garwolina to obowiązkowy punkt w kalendarzu mieszkańców znad Wilgi, nie tylko bedoków. Piąta edycja imprezy przyciągnęła na ulicę Senatorską jak zwykle tłumy.

Dzisiejszy Festiwal Kultury i Tradycji rozpoczął się tanecznym krokiem. Uczniowie garwolińskiego LO poprowadzili najpierw poloneza, a później belgijkę i kowbojkę. Młodzież przypomniała tym samym, że w tym roku świętuje 100-lecie istnienia.

? Dziękuję wszystkim tym, którzy przyczynili się do organizacji tego festiwalu, który już po raz piąty organizowany jest na ul. Senatorskiej. Życzę udanej zabawy! ? mówił podczas oficjalnego rozpoczęcia burmistrz Tadeusz Mikulski. Samorządowiec razem z przewodniczącym rady miasta Markiem Jonczakiem i starostą powiatu Markiem Chciałowskim dali znak do wielkiej zabawy na ?Końcu?.

reklama


Taniec uczniów LO w Garwolinie

W niedzielne popołudnie ulica Senatorska, jedna z najstarszych w Garwolinie, stała się wehikułem czasu, który przeniósł uczestników imprezy do czasów minionych. Na odwiedzających czekały bryczki konne, stoiska z dawnymi sprzętami użytku codziennego, rękodziełem, wystawa starych fotografii Garwolina i ślubnych portretów. Można było spotkać garwolińskiego Żyda czy zrobić sobie zdjęcie przy boku samego marszałka Piłsudskiego. Na scenie również nie brakowało różnorodności. Na dwóch scenach wystąpi Garwoliński Sekstet Kameralny, Kapela Bocianisko, Kapela Niwińskich i aktorzy Teatru Rękawiczka.

Dyrektor CSiK Jarosław Kargol o festiwialu

Ze stosik serwowano m.in. ?poniedziałkową pomidorową na rosole na wodzie z Wilgi? czy garwoliński rosół. Do tego ostatniego uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zużyli m.in. 30 kg marchwi, po 10 kg cebuli, pietruszki, selera i 5 kg pora. Kluski przygotowano z 300 jaj oraz 30 kg mąki. Razem dało to 250 litrów zupy, który rozeszła się w 1000 porcjach!

Padł rekord! Beza z 1000 jaj!

Hotel Sulbin po raz trzeci podczas festiwalu na Senatorskiej podjął próbę pobicia rekordu Guinnessa ? z powodzeniem! Ekipa prowadzona przez szefa kuchni Marka Rybackiego ustanowiła rekord na największą bezę. Słodycz powstała z 1000 jaj (!) i warzyła ponad 200 kg!

Łukasz Korycki


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz
reklama