reklama

Pasztet z Oblina wyróżniony przez marszałka

Opublikowano: 08 maj 2015, 14:58 Kategoria Kultura
MaciejowiceOblinlaur marszałka
Ten artykuł przeczytasz w 1 - 2 min.

Boczek rolowany, powidła śliwkowe bez cukru, bezowo-ajerkoniakowy zawrót głowy czy pierogi drożdżowe. Nie tylko smacznie wyglądają, ale też wybornie smakują, o czym mogli się przekonać goście wczorajszej gali konkursu o Laur Marszałka za 2014 r. Wśród wystawców nie zabrakło pszczelarzy, piekarzy i cukierników, którzy z rąk marszałka Adama Struzika odbierali nagrody. Wyróżnienie trafiło także do stowarzyszenia z gminy Maciejowice.

Laureatem zostało Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych z Oblina, które otrzymało wyróżnienie za pasztet warzywny wytwarzany jest z ekologicznych warzyw, masła, jaj kur zielononóżek i bułki tartej. Jest to produkt o bardzo delikatnym smaku, przypominającym pasztet robiony z mięsa drobiowego lub królika. Produkt wielokrotnie odnosił sukcesy na konkursach kulinarnych.

? Zdrowa, tradycyjna żywność, bez sztucznych dodatków cieszy się niesłabnącą popularnością nie tylko wśród konsumentów. Patrząc na liczbę zgłoszeń do tegorocznej edycji Lauru ? producenci też coraz chętniej i śmielej sięgają po stare, sprawdzone przepisy i udoskonalają je. Zależy im, by to właśnie ich produkt był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. Udział w takich wydarzeniach to dla nich doskonały sposób na promocję ich działalności i zaprezentowanie swoich produktów szerszemu gronu odbiorców ? powiedział marszałek Adam Struzik.

reklama


W tegorocznej, ósmej już edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego wybrano najsmaczniejsze, najlepsze i najzdrowsze produkty żywnościowe wytwarzane na Mazowszu w 2014 r. Komisja konkursowa nie miała łatwego zadania. Do rywalizacji zgłoszono aż 147 produktów. W rezultacie wyłoniono 14 laureatów i przyznano 6 wyróżnień. Zwycięzcy otrzymali grawerton oraz wybraną przez siebie nagrodę rzeczową, np. grill, komplet garnków czy nawigację samochodową. Oprócz tego podczas gali nowi członkowie Sieci Dziedzictwa Kulturowego Mazowsze otrzymali specjalne dyplomy.

Producenci żywności z całego województwa byli oceniani w dwóch grupach ? producenci indywidualni i przedsiębiorcy produkujący żywność z przeznaczeniem na sprzedaż rynkową. W każdej grupie wybrano laureatów siedmiu kategorii: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje.

Aktualizacja, 12 maja, godz. 11.55. W informacji Urzędu Marszałkowskiego wkradł się błąd. Laureatem konkursu zostało Stowarzyszenie Inicjatyw Społecznych z Maciejowic.

mat.pras./oprac. jd

fot. mat.pras.


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz
reklama