sobota, 13 grudnia 2025 11:36
Reklama
Reklama

GreenTeam w Ekonomiku

Uczniowie Technikum nr 1 w Zespole Szkół nr 1 im. Bohaterów Westerplatte w Garwolinie  już po raz kolejny przystąpili do międzynarodowego projektu, którego liderem  jest Stowarzyszenie EURO LIDER z Lublina. W skład konsorcjum wchodzą: Valencia Inno Hub z Hiszpanii, InnoVED z Grecji, Materahub z Włoch, Univerza v Mariboru z Mariboru – Wydział Ekologii i Ochrony Środowiska. 1 marca została podpisana umowa o partnerstwie ze stowarzyszeniem, które dotyczy testowania platformy edukacyjnej przez uczniów oraz przeprowadzenia warsztatów w ramach Międzynarodowego projektu ekologicznego Education for climate and ecological emergenc  GreenTeam dofinansowanego ze środków Programu Erasmus+.

Celem projektu GreenTeam jest poszerzanie wiedzy, rozwijanie umiejętności i promowanie odpowiednich postaw młodych ludzi w zakresie zmian klimatu oraz zrównoważonego rozwoju – stwierdza Prezes Stowarzyszenia Małgorzata Mitura-Cegłowska i dodaje: Inicjatywa zakłada popularyzację nowoczesnych metod i narzędzi e-learningowych podnoszących kompetencje uczestników związane z ekologią. Tym samym nauczyciele i trenerzy będą mogli jeszcze efektywniej pracować z młodzieżą, co z kolei przyczyni się do podnoszenia innowacyjności i atrakcyjność edukacji i szkolenia zawodowego.

9 marca odbyły się warsztaty w których wzięli udział uczniowie Technikum nr 1. W trakcie zajęć uczestnicy testowali platformę oraz zdobywali nową wiedzę na temat ekologii. Warsztaty prowadziły Małgorzata Mitura-Cegłowska, Jolanta Konarzewska i Agnieszka Karwowska. Okazało się, że projekt spotkał się z zainteresowaniem uczniów. Jak zauważa Zuzanna, uczestniczka warsztatów „Tematyka poruszana na warsztatach to m.in.: Ślad węglowy, Energia odnawialna, Zrównoważona konsumpcja i nawyki ekologiczne, Bioróżnorodność, Zarządzanie zasobami wodnymi, Żywność i systemy rolnicze, Ochrona środowiska, Recykling i biodegradacja, Wiedza o klimacie, Transport i zanieczyszczenia czyli wszystkie obszary związane z ochroną środowiska. Jeśli my nie zadbamy o naszą planetę teraz to w jakim świecie będziemy żyli? – dodaje Zuzia.

Wszystkie materiały są dostępne bezpłatnie i można je znaleźć na platformie pod linkiem: https://greenteamproject.eu Natomiast szczegółowe informacje o projekcie GreenTeam znajdują się na stronie: https://greenteam.um.si/

mat. pras.


GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku

GreenTeam w Ekonomiku


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama