sobota, 13 grudnia 2025 11:37
Reklama
Reklama

Jest 30, a będzie więcej!

Zaczęło się od 17 pracowników i butelki do jednego z najbardziej popularnych wybielaczy. Dziś w garwolińskiej fabryce pracuje ponad 300 osób, a z linii zjeżdża ponad 1000 różnych rodzajów opakowań w ilości 3 miliardów sztuk rocznie. – Każdy z nas ma w domu nasz produkt. Czy to w kuchni, czy w łazience – mówi Dariusz Tytko, dyrektor firmy Zeller Plastik Poland, która właśnie w tym roku świętuje 30-lecie swojego istnienia. Otwierając pastę do zębów albo płyn do mycia naczyń, nie zdajemy sobie sprawy, że to zamknięcie typu „flip top” powstaje właśnie tu, kilka kilometrów od Garwolina, w zakładzie produkcyjnym w Woli Rębkowskiej.
Jest 30, a będzie więcej!

Autor: Marcin Kobus

Pięć razy zmieniał się właściciel, kilka razy zmieniała się nazwa. Przez 30 lat niezmienne pozostały jednak fundamenty działalności firmy oraz jej znaczenie nie tylko na światowym rynku sprzedaży opakowań, ale także na lokalnym podwórku. Zeller Plastik Poland, dziś jako część globalnej grupy Berry, to aktualnie jeden z jej największych zakładów produkcyjnych. To także firma od 30 lat zaangażowana i wspierająca wiele inicjatyw lokalnej społeczności.

5 września, dokładnie w 30. rocznicę zatrudnienia pierwszego pracownika, a tym samym powstania firmy, Zeller Plastik Poland świętował swój jubileusz. Odbyło się to w gronie pracowników oraz wszystkich tych, którzy na co dzień współpracują i wspierają firmę – władz samorządowych, służb mundurowych, przedstawicieli instytucji publicznych, usługodawców i klientów. Był czas na podsumowania, wspomnienia, podziękowania i wspólne świętowanie. W ręce najbardziej zasłużonych trafiły wyjątkowe pamiątkowe statuetki. 

- Cieszę się, że możemy świętować w gronie naszych przyjaciół. Przyjaciół, którzy w wielu przypadkach towarzyszą nam od początku naszej działalności. Cenimy sobie wieloletnią współpracę w tych dobrych, ale także w trudnych czasach, których nie brakowało przez ostatnie 30 lat. Wzajemne zrozumienie i wsparcie biznesowe jest niezbędne w takiej sytuacji i buduje relacje na lata. Wielu z nich jest dzisiaj z nami i jest to potwierdzenie, że wieloletnia współpraca ma solidne podstawy i jest nie tylko historią naszej firmy, ale także historią naszych partnerów – mówił Dariusz Tytko, Dyrektor Generalny Zeller Plastik Poland.

Najpierw był CarnaudMetalBox, później Crown, a obecnie Zeller. Przez 30 lat znajdująca się pod Garwolinem firma rozwinęła skrzydła, co najlepiej potwierdzają liczby. 600-procentowy wzrost sprzedaży od początku działalności. Ponad 41 miliardów wyprodukowanych sztuk wyrobów – obecnie rocznie z linii produkcyjnych zjeżdżają 3 miliardy sztuk i 1000 rożnych rodzajów opakowań. W pierwszych latach działalności były to zaledwie 3 rodzaje – butelka do wybielacza i dwie butelki szamponowe. Od 3 lat Zeller produkuje pod dwoma adresami – już nie tylko w zakładzie w Woli Rębkowskiej, ale także w drugiej lokalizacji – w Garwolinie. Ciągły rozwój firmy to także stale rosnące zatrudnienie.

- Berry, mając ponad 90 fabryk w Europie, w tym 6 w Polsce, postawił nasz zakład na ścieżce swojego strategicznego rozwoju. Dzisiaj jesteśmy największym przedsiębiorstwem grupy Berry w Polsce. Ten sukces wykuwał się przez 30 lat  - podkreśla Dariusz Tytko.

Jakość i ludzie

Co stoi u podstaw sukcesu Zellera? Wieloletni dyrektor firmy wskazywał na to, jak ważna jest jakość oferowanych usług. - Ja zawsze mówiłem, że w tym zakładzie nie produkuje się ani butelek, ani zamknięć, ani słoików. Tu produkuje się jakość. I tylko mając to na uwadze, i tylko dzięki takiej filozofii wpojonej w załogę, można nadążać za zmianami, które wymusza rynek. Jakości się nie sprawdza, jakość się wytwarza – mówił Jarosław Janowski, który przez 25 lat był Dyrektorem Generalnym Zeller Plastik Poland. Drugim fundamentem firmy są ludzie. 1994 roku firmę tworzyło 17 pracowników. Aż 11 z nich pracuje do dziś. Ponad 30 proc. aktualnie zatrudnionych posiada ponad 20-letni staż pracy w Zellerze. - Od początku należeliśmy do międzynarodowych organizacji. Przeszliśmy wiele zmian właścicielskich, ale jedno pozostało niezmienne. To zespół. Jest to rodzaj ewenementu, kiedy pracownik, nie zmieniając swojego miejsca pracy, nie zmieniając biurka, nie zmieniając pokoju, zmienia pracodawcę pięciokrotnie – tłumaczy Dariusz Tytko. – Muszę podkreślić znaczenie ludzi tworzących naszą organizację. Nie maszyny, nie budynki, ale właśnie pracownicy, ich zaangażowanie, determinacja i mądre decyzje powodują, że organizacja się rozwija – dodaje. 

Właśnie dlatego, że to ludzie są ważni świętowanie jubileuszu 30-lecia firmy odbyło się także podczas wielkiego plenerowego pikniku. Wstrzymano produkcję, by każdy z pracowników wraz ze swoimi rodzinami mógł wziąć udział w wydarzeniu pełnym radości, muzyki, pokazów artystycznych i konkursów z nagrodami. Wielkie święto zapoczątkowało kolejny, nowy rozdział w historii Zeller Plastik Poland.

Powiązane galerie zdjęć:

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama