sobota, 13 grudnia 2025 08:47
Reklama
Reklama

50, 60, a nawet 69 lat razem! Niezwykłe jubileusze małżeńskie w gminie Parysów

Małżeństwa z gminy Parysów obchodziły zacne jubileusze – Złotych, Diamentowych i Żelaznych Godów.
50, 60, a nawet 69 lat razem! Niezwykłe jubileusze małżeńskie w gminie Parysów

Autor: UG Parysów

Wtorkowa uroczystość rozpoczęła się mszą świętą odprawioną w kościele parafialnym w Parysowie w intencji Szanownych Jubilatów, gromadząc rodzinę, przedstawicieli samorządu gminnego, gości oraz mieszkańców. Małżonkowie odnowili przyrzeczenia małżeńskie. 

Następnie jubilaci zostali zaproszeni do Gminnej Biblioteki Publicznej w Parysowie, gdzie odbyły się dalsze uroczystości, prowadzone przez kierownik Urzędu Stanu Cywilnego Agnieszkę Ponceleusz. Kilka ciepłych słów skierowała do jubilatów wójt Bożena Kwiatkowska.

Uroczystego wręczenia medali, pamiątkowych podziękowań i upominków dokonali: wójt Bożena Kwiatkowska, posłowie na Sejm RP Maria Koc i Grzegorz Woźniak, przewodniczący Rady Gminy Marek Bogusz, ks. kan. Włodzimierz Tendorf. W uroczystości wzięli udział m.in.: zastępca wójta gminy Bogumiła Nowosielska, skarbnik gminy Elżbieta Mucha, kierownik GOPS Edyta Brzezek oraz pracownicy urzędu gminy, USC i biblioteki. 

W tym roku świętowało 30 par: Marianna i Zdzisław Piłkowie (69 lat po ślubie), Krystyna i Stefan Mrozowie (69), Krystyna i Stanisław Laskowscy (67), Leokadia i Paweł Dziugłowie (66), Janina i Bolesław Barbarczykowie (64), Jadwiga i Marian Frelichowie (64), Marianna i Jerzy Chabrowscy (63), Zofia i Andrzej Adamczykowie (63), Kazimiera i Henryk Wilczkowie (62), Stanisława i Józef Kutwińscy (62),   Teresa i Władysław Żurawkowie (61), Janina i Władysław Jaroniowie (61), Henryka i Jan Barbarczykowie (61), Czesława i Stanisław Żaczkowie (60), Marianna i Eugeniusz Całkowie (50), Marta i Wojciech Całkowie (50), Krystyna i Witold Celińscy (51), Marianna i Zygmunt Legatowie  (51), Krystyna i Zenon Łubianowie (51), Ewa i Stanisław Majsterkowie (50), Stanisława i Edward Nowakowie (50), Hanna i Tadeusz Piekarscy (51), Irena i Józef  Piesiowie (51), Elżbieta i Czesław Piłkowie (50), Barbara i Andrzej Przybyszowie (50), Jadwiga i Zbigniew Przybyszowie (51), Hanna i Kazimierz Szostakowie (50), Barbara i Wacław Woźniakowie (50), Helena i Jan Zawadkowie (50), Danuta i Marian Zawadkowie (50). 

Po oficjalnej ceremonii Dostojni Jubilaci zostali zaproszeni do wspólnego zdjęcia. Na scenie z częścią artystyczną wystąpił Klub Seniora funkcjonujący w ramach Projektu Centrum Usług Społecznych w Gminie Parysów, na czele z Haliną Piskorek.  Spotkanie odbyło się w sympatycznej atmosferze: wspólny poczęstunek oraz miła chwila wspomnień, odnowienie przyrzeczeń małżeńskich, odśpiewanie gromkiego „Sto lat". Były gratulacje, medale, upominki, pamiątkowe dyplomy, róże, życzenia oraz tort i tradycyjna lampka szampana.

Nieobecnym parom, które nie mogły uczestniczyć w uroczystości, listy gratulacyjne, medale oraz upominki zostały wręczone przez wójt i kierownika USC w miejscu zamieszkania.

UG Parysów, opr. red.

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama