sobota, 13 grudnia 2025 08:47
Reklama
Reklama

„Kotara” w ciągłym ruchu – nowa wystawa

W wakacje Galeria „Kotara” Fotografii nie zwalnia tempa. Już w najbliższy czwartek 17 lipca o godzinie 18:00 rozpocznie się kolejny wernisaż. Tym razem swoje prace zaprezentuje Katarzyna Ewa Żak.  „Ghost Town” to wizualna wędrówka po zamglonych ruinach Kolmanskop w Namibii – porzuconego diamentowego miasteczka, gdzie piasek przejmuje kontrolę nad przestrzenią i czasem.
„Kotara” w ciągłym ruchu – nowa wystawa

Autor: mat. pras.

Seria „Ghost Town” to projekt fotograficzny zrealizowany w opuszczonym górniczym mieście Kolmanskop na terenie pustyni Namib w Namibii – miejscu, które przez dekady ulegało stopniowemu zawłaszczeniu przez naturę. Katarzyna Ewa Żak prowadzi widza przez niemal nierealne przestrzenie dawnego niemieckiego diamentowego miasteczka, które natura odzyskuje na własnych zasadach. Zamiast reportażowego zapisu, artystka proponuje kontemplację. Każdy kadr to osobna opowieść – o przemijaniu, o pustce, o ludzkich śladach pochłanianych przez czas i wiatr. Światło buduje tu atmosferę snu, a piasek staje się symboliczną zasłoną, przykrywającą wszystko, co było. Na fotografiach nie ma postaci – a jednak człowiek jest stale obecny. W pozostawionych przedmiotach, architekturze, kolorach zgasłych ścian.

Fotografie Żak są intymne, czułe, a zarazem niepokojące – prowadzą przez przestrzenie, które nie należą już do nikogo, ale wciąż mówią o wszystkich. Autorka kreuje tam majestatyczne, surrealne kadry, przekładając echa ludzkiej przeszłości na poetycką narrację obrazem. Prace emanują atmosferą przemijania, napięcia między kulturą a naturą oraz ulotności ludzkich śladów.

Cykl został zrealizowany na przestrzeni kilku dni w warunkach ekstremalnego światła i pyłu pustynnego. Katarzyna Ewa Żak pracowała w analogiczny sposób do zdjęć dokumentalnych – bez inscenizacji, z dużą dozą obserwacji i uważności.

Artystka będzie obecna podczas czwartkowego wernisażu w Galerii „Kotara” Fotografii. Spotkanie z nią poprowadzi kurator wystawy Dariusz Szubiński. Hol główny budynku Centrum Sportu i Kultury. Wstęp wolny.

Katarzyna Ewa Żak (ur. 1988 r.) - fotografka, operatorka obrazu, artystka wizualna. Ukończyła filozofię na Uniwersytecie Warszawskim oraz Szkołę Filmową im. Krzysztofa Kieślowskiego w Katowicach. Obecnie studiuje w Instytucie Twórczej Fotografii w Opawie. Zawodowo związana jest ze światem filmu i telewizji. Pracuje jako operatorka obrazu przy produkcjach fabularnych i dokumentalnych oraz przy teledyskach i realizacjach telewizyjnych. W każdej z tych form pozostaje wierna swojej wrażliwości: skupionej na świetle, ciszy i intymności kadru. W 2025 roku zdobyła dwa prestiżowe wyróżnienia w konkursie Grand Press Photo: Zdjęcie Roku i pierwsze miejsce w kategorii People – Stories, potwierdzając swoją wyjątkową zdolność do rejestrowania delikatnych, intymnych momentów poprzez subtelne światło i narrację.

mat. pras.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama