sobota, 13 grudnia 2025 08:48
Reklama
Reklama

Co to jest branża HoReCa i co wchodzi w jej skład?

HoReCa to termin określający sektor, który obejmuje działalność związaną z hotelarstwem, gastronomią i cateringiem. Skrót pochodzi od pierwszych liter angielskich słów Hotel, Restaurant, Catering. Branża ta zyskuje coraz większe znaczenie, odpowiadając na rosnące oczekiwania klientów poszukujących wygody, smacznych posiłków oraz chwili wytchnienia.
  • 17.12.2024 11:25
  • Autor: Grupa tipmedia
Co to jest branża HoReCa i co wchodzi w jej skład?

Co to jest HoReCa?

HoReCa to termin pochodzący od trzech angielskich słów: Hotel, Restaurant oraz Catering/Café, który odnosi się do sektora obejmującego działalność hotelarską i gastronomiczną. Do tej branży zaliczają się nie tylko hotele, restauracje, bary czy kawiarnie, ale także przedsiębiorstwa zajmujące się dostarczaniem profesjonalnego wyposażenia dla tych obiektów, w tym sprzętu gastronomicznego.

Nazwa HoReCa pojawiła się po raz pierwszy w 1949 roku, kiedy w Zurychu utworzono Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarskich. Organizacja ta miała na celu ochronę praw osób zatrudnionych w hotelarstwie i gastronomii. Choć sama instytucja już nie istnieje, określenie to na stałe weszło do użytku jako popularny sposób opisu całego sektora.

Szeroki asortyment z branży HoReCa dostępny jest na https://www.bricoman.pl/artykuly-sanitarne/horeca

Jak wygląda rynek HoReCa w Polsce?

Polska branża HoReCa prezentuje wysoki poziom i oferuje szeroką gamę rozwiązań spełniających światowe standardy. W jej zakres wchodzi między innymi dostarczanie wyposażenia gastronomicznego, które jest podstawą funkcjonowania restauracji. Kluczowym elementem każdego lokalu jest kuchnia, gdzie znaczenie mają zarówno podstawowe akcesoria, takie jak deski do krojenia czy chochle, jak i bardziej zaawansowane sprzęty, w tym garnki, patelnie oraz urządzenia takie jak piece konwekcyjno-parowe, kuchenki czy chłodnie.

HoReCa obejmuje również produkty wspierające higienę i funkcjonalność, w tym profesjonalne maszyny czyszczące, środki czystości przeznaczone do hoteli, chemię przemysłową oraz odzież dla personelu gastronomicznego.

Jakie produkty zaliczają się do branży HoReCa?

Branża HoReCa obejmuje szeroką gamę produktów przeznaczonych dla sektora hotelarskiego i gastronomicznego. Wśród nich można wyróżnić zastawę stołową, taką jak szklanki, dzbanki, talerze, filiżanki, miski czy sztućce. Do wyposażenia kuchni w restauracjach należą między innymi lodówki, garnki, patelnie i kuchenki, natomiast bary korzystają z takich akcesoriów jak shakery, kieliszki, otwieracze czy korkociągi.

Firmy cateringowe wykorzystują tace, zastawy, patery, deski do serwowania oraz dystrybutory, a w food truckach znajdziemy stojaki i mobilne kuchenki. Branża ta dostarcza również odzież gastronomiczną dla personelu, w tym kelnerów i kucharzy, a także wyposażenie dla stołówek, kantyn czy innych punktów zbiorowego żywienia.

HoReCa obejmuje także profesjonalne maszyny czyszczące, środki czystości dla hoteli oraz specjalistyczne produkty chemiczne używane w obiektach gastronomicznych. Całość stanowi kompleksową ofertę dla każdej działalności związanej z gastronomią i hotelarstwem.

Artykuł sponsorowany


Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama