reklama

Jelitowe objawy nietolerancji glutenu - jak rozpoznać wrażliwość na gluten i jakie są rodzaje

Opublikowano: 22 grudzień 2021, 11:27 Kategoria Rozmaitości
Ten artykuł przeczytasz w 2 - 3 min.

Coraz więcej słyszy się o nietolerancji na gluten. Gluten to inaczej nazwa białek, które występują w ziarnach zbóż, szczególnie w pszenicy. To właśnie na nietolerancję tego składnika cierpi coraz więcej ludzi.

Przyczyny nietolerancji na gluten

Możemy mieć do czynienia z trzema różnymi chorobami związanymi z nietolerancją na gluten. Są to celiakia, alergia na pszenicę oraz nieceliakalna nadwrażliwość na gluten. Przyczyna nietolerancji na gluten leży w złym funkcjonowaniu układu immunologicznego. Ten w nieprawidłowy sposób reaguje na konkretne składniki w pokarmie. Jak to działa? Układ immunologiczny błędnie rozpoznaje na składniki pokarmów. Są one przez organizm przyjęte jako "obce", przez co produkowane są przeciwciała, których zadaniem jest zwalczenie alergenów. W tym przypadku szkodliwym alergenem jest zupełnie nieszkodliwy gluten. 

nietolerancja glutenu2

reklama


Celiakia natomiast jest chorobą autoimmunologiczną, która ma podłoże genetyczne i charakteryzuje się trwałą nietolerancją na gluten. W przypadku tej dolegliwości skutkami spożycia glutenu mogą być zanik kosmków jelitowych oraz zmniejszenie powierzchni wchłaniania cennych składników odżywczych, co skutkuje nieprawidłowym funkcjonowaniem organizmu. 

Objawy nietolerancji na gluten

Objawy nietolerancji na gluten często objawiają się problemami z układem pokarmowym, np. biegunką, bólem brzucha czy nawet wysypką. Te jednak mogą dotyczyć również alergii lub nietolerancji pokarmowych. Objawy nietolerancji na gluten różnią się w zależności od jej przyczyny. Wiele z objawów nietolerancji na gluten może mieć tak niepozorną postać, że robiąc zakupy w wapteka.pl, myślimy, że rozwiążemy problem lekiem na dolegliwości układu pokarmowego. Alergia na gluten – objawy, przyczyny i dieta. Jak ograniczyć gluten?

Ogólne objawy nietolerancji na gluten:

  • bóle brzucha,
  • przewlekła biegunka,
  • utrata masy ciała,
  • wzdęcia,
  • u dzieci mogą występować zaburzenia wzrostu.

Celiakia może mieć również objawy, które nie będą na początku przypisane do występującej choroby:

  • osteoporoza,
  • zmiany skórne,
  • bóle głowy,
  • zapalenie stawów,
  • depresja,
  • obniżony poziom koncentracji.

nietolerancja glutenu3

Wśród niektórych pacjentów diagnozuje się również zaburzenia funkcjonowania układu rozrodczego oraz zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi. Jednak są to pojedyncze przypadki. Oznaki nietolerancji na gluten mogą pojawić się kilka minut lub nawet 3 dni po spożyciu posiłku. Objawy związane z zaburzeniem układu pokarmowego, np. nudności, biegunka czy wymioty obejmują najczęściej pacjentów cierpiących na alergię na gluten. 

Nietolerancja glutenu- dieta

Niestety, w przypadku stwierdzenia któregoś z rodzajów nietolerancji na gluten w sferze "leczenia" pozostaje redukcja diety. Gluten zawierają pszenica, żyto, jęczmień oraz wszelkie inne rodzaje zbóż. Niestety, gluten może być obecny również w produktach niezbożowych, takich jak wędliny, konserwy mięsne i rybne, serki topione, śmietana oraz jogurty. Można znacznie ułatwić sobie poszukiwania produktów nie zawierających glutenu, ponieważ takie oznaczone są znaczkiem przekreślonego kłosa. Niestety często takie produkty są wysoce przetworzone i mogą zawierać niekorzystny dla naszego zdrowia tłuszcz palmowy, spulchniacze i konserwanty oraz niewielką ilość błonnika pokarmowego. W takim przypadku najlepiej skontaktować się ze specjalistą dietetykiem. 


Dodaj komentarz

Dodaj komentarz
reklama