sobota, 13 grudnia 2025 11:33
Reklama
Reklama

Polskie gatunki drewna na parkiet

Podłogi drewniane wyróżniają się trwałością i elegancją. Sprawdzają się każdym wnętrzu - zarówno mieszkaniu, jak i biurze, w szkole czy salach tanecznych. Nic dziwnego, że wciąż posiadają rzesze zwolenników. Jakie deski wybrać? Dąb - najlepszy materiał na parkiet Jednym z najbardziej popularnych i cenionych surowców na parkiet jest dąb. Nic dziwnego - wyróżnia się bardzo wysoką wytrzymałością i jest dobrze dostępny niemal w każdym klimacie. Parkiet dębowy jest twardy i odporny na ścieranie, co czyni do idealnym materiałem na powierzchnie podłogowe w miejscach mocno eksploatowanych - w przedpokoju, kuchni, biurze, pomieszczeniach użytkowych. Wyróżnia się przyjemnym, ciepłym, uniwersalnym kolorem, do tego dostępny jest w kilku naturalnych odcieniach. Dzięki temu pasuje praktycznie do każdego wnętrza. Można oczywiście kupić także barwione deski dębu.

Mało kto wie, że polski dąb, ze względu na szczególnie dokładną selekcję, może okazać się nawet droższy od desek z gatunków egzotycznych. Warto zapłacić tę cenę - nasz dąb wyróżnia się świetną jakością. Co więcej, dąb jest idealnym materiałem przy ogrzewaniu podłogowym, szczególnie w postaci drewnianych paneli o grubości 14-15 mm. Taka podłoga bardzo dobrze znosi wahania temperatury i wilgotności, co czyni ją przyjemną w użytkowaniu i trwałą. Szeroki wybór takich desek znajduje się w sklepie Podłogi Świata http://www.podlogiswiata.pl/oferta/podlogi-naturalne/parkiet.

Inne popularne gatunki polskiego drewna

Coraz popularniejszym materiałem podłogowym jest klon, który wyróżnia się jasnokremowym kolorem, którego natężenie jest uzależnione od wieku drewna, i charakterystycznymi, regularnymi słojami. Czyni go to materiałem bardzo dekoracyjnym. W Polsce występuje w trzech odmianach. Klon nie jest tak twardy jak dąb - sprawdza się w pomieszczeniach o mniejszym natężeniu ruchu, takich jak salon czy sypialnia. Wadą tego materiału jest wysoka wrażliwość na wilgoć.

Chętnie wybieranym przez klientów drewnem jest jesion, dostępny w bardzo szerokiej palecie barw. Podłoga z jesionu jest nawet twardsza od dębowej. Wyróżnia się bardzo ładną teksturą - posiada charakterystyczne, ciemniejsze włókna. Kolejnym bardzo cenionym materiałem jest buk - wysoka trwałość i odporność na ścieranie czyni do odpowiednim do niemal wszystkich powierzchni. Niemal, bo jest bardzo wrażliwy na wilgoć. Jego naturalna, jasnożółta barwa przyjemnie ociepla pomieszczenia.

Powszechnie stosowanym surowcem na podłogi i meble jest brzoza, wyróżniająca się delikatnym, symetrycznym usłojeniem i jedwabistym połyskiem. Jest to jednak materiał stosunkowo miękki i średnio odporny na ścieranie, przez co dobrze sprawdza się w pomieszczeniach o mniejszym natężeniu ruchu - w sypialni czy w salonie.

Materiał partenra


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Anna 03.06.2019 13:28
Warto dać więcej ale kupić solidną deskę. My 12 lat temu budowaliśmy dom i położyliśmy właśnie dębową podłogę.Po tylu latach parkietlux zrobił nam renowację i wygląd jak nowa.Teraz to wszystkim polecam tylko drewniane podłogi.

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama