sobota, 13 grudnia 2025 13:00
Reklama
Reklama

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

11 marca w Białymstoku odbyły się zmagania w międzynarodowym konkursie gastronomicznym w kategorii kelner, cukiernik, kucharz. Sukcesy odniosły uczennice Zespołu Szkół nr 2 w Garwolinie. Zasięg konkursu był międzynarodowy. Oprócz 12 zespołów z Polski startowały też zespoły z Litwy oraz Francji. Zadaniem uczestników w kategorii kucharz było przygotowanie czterech porcji zakąski  z wykorzystaniem sera korycińskiego i czterech porcji dania zasadniczego, którego głównym składnikiem miał być drób oraz ser koryciński.

W kategorii kucharz ZS nr 2 w Garwolinie reprezentowały: Zuzanna Ipniarska i Alicja Ćwiek z klasy 4 TŻiUG. Uczennice przygotowały „Ceviche z sera korycińskiego i łososia z chrupką rzodkiewką i pistacją z dodatkiem  cytrusowego sosu demi glace”. Daniem głównym był „Zraz z kaczki z serem korycińskim i kindziukiem na kaszotto warzywnym z chrustem z kiszonej kapusty oraz żelką żurawinową". Nastolatki zdobyły drugie miejsce.

W kategorii cukiernik Ewelina Gugała i Maja Rusak  z klasy 4 TŻiUG garwolińskiej Dwójki przygotowały „A'la panna cotta na ciasteczku daktylowym z żelką borówkowo wiśniową z puree z nerkowca i sosem wiśniowym”. W kategorii kelnerskiej szkołę z Garwolina reprezentowały Aleksandra Błażejczyk i Eliza Gładysz z klasy 5 TŻiUG. W pierwszym etapie uczestnicy mieli  wykonać nakrycie stołu dla dwóch gości z wylosowanych kart menu, w drugim sporządzali koktajl bezalkoholowy z wylosowanych surowców, natomiast trzeci etap polegał na wyserwowaniu wylosowanego wina bezalkoholowego zgodnie z techniką kelnerską. Zespół ZS w tej kategorii zajął pierwsze miejsce.

W czasie trwania konkursu dwie uczennice szkoły Wiktoria Domarecka i Anastazja Jurewicz z klasy 2 TŻiUG wzięły udział w szkoleniu cukierniczym pod okiem profesjonalnego cukiernika.

- Składamy podziękowania dla naszego absolwenta Jacka Garnka  kucharza restauracji „Ogniem  i piecem” za pomoc w przygotowaniu do konkursu. Uczennicom gratulujemy i  życzymy dalszych sukcesów – podsumowują nauczycielki przedmiotów zawodowych gastronomicznych Marta Szymborska i Renata Głowala.

zsp2garwolin.pl


Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce

Kulinarne sukcesy w międzynarodowej stawce


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: EQTreść komentarza: Chłopy to tylko o piłce i jedzeniu.😆Data dodania komentarza: 13.12.2025, 09:23Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: bedokTreść komentarza: Bambiniści i weganie dostaną zawału albo białej gorączki czytając twój komentarz.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 08:48Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli Łaskarzewskiej
Reklama
Reklama