sobota, 13 grudnia 2025 11:37
Reklama
Reklama

Urzekające powitanie wiosny w Jaźwinach

W miniony weekend Koło Gospodyń Wiejskich „Urzekające” w Jaźwinach (gm. Borowie), podtrzymując wielowiekową ludową tradycję pożegnania zimy, zorganizowało obchody pierwszego dnia wiosny. By rytuał był wydarzeniem przyjaznym dla środowiska, gospodynie własnoręcznie przygotowały Marzannę, do czego wykorzystały wyłącznie naturalne materiały – trawy oraz gałązki. Kukła została ozdobiona kwiatami z papieru i bibuły, co dodało jej  barwnego, wiosennego charakteru.
Urzekające powitanie wiosny w Jaźwinach

Autor: mat. pras.

W radosnym korowodzie członkinie koła oraz mali i duzi mieszkańcy Jaźwin przeszli przez wieś nad rzekę Rydnię, gdzie zgodnie z tradycją kukła została wrzucona do wody – co symbolizuje pożegnanie zimy i powitanie cieplejszych dni, pełnych nadziei i radości. 

Wydarzenie, pełne radości i wspólnej zabawy, miało na celu nie tylko przypomnienie o bogactwie ludowych obrzędów, ale także zintegrowanie społeczności we wspólnym świętowaniu pierwszego dnia wiosny. Po tradycyjnym pożegnaniu zimy nad rzeką Rydnią uczestnicy zgromadzili się przy ognisku, które płonęło do późnych godzin. Nie zabrakło pieczonych kiełbasek, rozmów i śmiechu. 

„Urzekające” z Jaźwin postanowiły aktywnie przypominać mieszkańcom o dawnych obrzędach i zwyczajach ludowych. Po udanym kolędowaniu, które wprowadziło mieszkańców w świąteczny nastrój zimą, przyszła pora na kolejne wydarzenie – obchody pierwszego dnia wiosny. Gospodynie już teraz planują następne inicjatywy, by tradycja nadal łączyła pokolenia.

Relacja wideo z przygotowania marzanny 

Relacja z obchodów pierwszego dnia wiosny

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama