Plac Zespołu Szkół w Miętnem zamieni się tego dnia w prawdziwe centrum kultury ludowej. Na uczestników czekają bezpłatne atrakcje dla dzieci, stoiska z wyrobami rękodzielniczymi, występy artystyczne i wieczorne potańcówki z Kapelą Starego oraz zespołem ROY.
Jednym z głównych punktów programu będzie rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „Kasza w polskiej tradycji kulinarnej ziemi garwolińskiej”, który cieszy się dużym zainteresowaniem Kół Gospodyń Wiejskich z całego powiatu. Spośród 24 zgłoszeń jury wyłoniło 14 najlepszych dań, które zostaną zaprezentowane w finale podczas festiwalu. Uczestnicy wydarzenia będą mieli okazję spróbować tych wyjątkowych potraw, inspirowanych lokalną tradycją i opartych na kaszy – jednym z najstarszych składników kuchni polskiej.
Do finałowego etapu konkursu zakwalifikowały się:
KGW w Żabiance – Kieszonki schabowe z kaszą gryczaną (31 pkt)
KGW „Zespół Iwowianki” w Iwowem – Gołąbki z kaszy jaglanej w sosie grzybowym (33 pkt)
KGW Kujawy – Pierogi z kaszą jęczmienną i pieczarkami (33 pkt)
KGW w Dąbrowie – Kotlety z kaszy gryczanej (34 pkt)
KGW „Damianowianki” w Damianowie – Gołąbki z kaszą jaglaną i cielęciną z sosem gąskowym (34 pkt)
KGW „Paryżanki” w Parysowie – Pieczona kiszka (35 pkt)
KGW „Goździczanki” w Goździku – Kotlety gryczane na marchewce z chrzanem i sosem grzybowym (35 pkt)
KGW w Starym Kębłowie – Wegetariański smalec z kaszy jaglanej (35 pkt)
KGW „Gocławianka” w Gocławiu – Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem (37 pkt)
KGW „Żelazna” w Żelaznej – Pajda chleba ze smalcem dietetycznym (37 pkt)
KGiGW w Wildze – Leśne kluski wilżańskie (38 pkt)
KGW „Niezapominajki” w Więckowie – Kapustne duety z kaszami (38 pkt)
KGW „Mrokowianki” w Mrokowie – Sójki mazowieckie (38 pkt)
KGW „Stoczkowianki Plus” w Stoczku – Gryczany skarb Stoczka (40 pkt)
red.














Napisz komentarz
Komentarze