piątek, 5 grudnia 2025 07:49
Reklama
Reklama

Pierogi z kaszą KGW Kujawy najlepsze

W ramach IV Festiwalu Etnograficznego Powiatu Garwolińskiego rozstrzygnięto konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich, który w tym roku przebiegał pod hasłem „Kasza w polskiej tradycji kulinarnej ziemi garwolińskiej”.
Pierogi z kaszą KGW Kujawy najlepsze

Autor: Powiat Garwoliński

Już na etapie zgłoszeń wydarzenie cieszyło się sporym zainteresowaniem — do pierwszego etapu konkursu przystąpiły aż 24 Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu. Po wnikliwej ocenie potraw przez jury, do finałowego II etapu zakwalifikowało się 14 zespołów, których propozycje zdobyły najwyższe noty za smak, oryginalność oraz zgodność z tradycją.

Drugi etap rozgrywał się na oczach publiczności w przepięknej scenerii festiwalu w Miętnem. To właśnie tutaj, wśród dźwięków ludowej muzyki, kolorowych strojów i niezwykłej atmosfery folkloru, komisja konkursowa w składzie: Jolanta Nafalska, Krystyna Antolak oraz Tomasz Wesołowski, miała niezwykle trudne zadanie — wyłonić tę jedną, najlepszą potrawę z kaszy, która zasłuży na najwyższe laury. Zapachy kasz, przypraw, leśnych grzybów i duszonej kapusty unosiły się nad Miętnem, przyciągając tłumy gości i mieszkańców.

Na stołach królowała kasza pod wszelkimi możliwymi postaciami: Kotlety z kaszy gryczanej, pierogi z kaszą jęczmienną i pieczarkami, sójki mazowieckie, kieszonki z kaszą gryczaną, smalec czy kapustne duety z kaszą. Potrawy zachwycały różnorodnością – od klasyki w nowoczesnym wydaniu, przez dania wegetariańskie, aż po odważne połączenia smakowe, jak smalec z kaszy jaglanej czy nowe interpretacje regionalnych przysmaków. Wszystkie dania zachwycały zarówno smakiem, jak i kunsztownym podaniem, ba były nawet piosenki i wiersze o podawanych potrawach!

Rywalizacja była ogromna, co tylko podkreśla ogrom pracy, serca i smaku włożonego w przygotowanie dań. Jury podkreślało, że o ostatecznym wyniku decydowały niuanse – jak finezja przypraw, kreatywność prezentacji, czy zachowanie równowagi między tradycją a nowoczesnością.

Ostatecznie przyznano 11 wyróżnień. Zwyciężyły przepyszne Pierogi z kaszą jęczmienną i pieczarkami przygotowane przez KGW Kujawy, podane w starej chacie oczarowały jury! Bon o wartości 2000 zł przedstawicielkom Koła wręczyli Poseł na Sejm RP Grzegorz Woźniak, Starosta Powiatu Garwolińskiego Iwona Kurowska oraz Wicestarosta Mirosław Walicki.  Kotlety gryczane na marchewce z chrzanem i sosem grzybowym przygotowane przez KGW „Goździczanki” z Goździka zdobyły drugie miejsce i tym samym bon o wartości 1500 zł. III miejsce i bon o wartości 1000 zł otrzymały „Niezapominajki” z Więckowa i ich Kapustne duety z kaszami. Pozostaliuczestnicy konkursu otrzymali bony podarunkowe o wartości 300 zł.

Było to wydarzenie nie tylko kulinarne, ale przede wszystkim święto lokalnej tradycji i wspólnoty. Jak podkreślała Starosta Powiatu Garwolińskiego Iwona Kurowska – ogromnie cieszy fakt, że Powiat Garwoliński podtrzymuje swoje tradycje, a kultura ludowa, tradycje kulinarne przekazywane są kolejnym pokoleniom. Ten konkurs udowodnił, że kasza to nie tylko składnik potrawy, ale przede wszystkim symbol domowego ciepła, pracy rąk i międzypokoleniowej więzi. Pokazał, że kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich nie tylko pielęgnują dziedzictwo kulinarne, ale z pasją je rozwijają, nadając mu nowoczesny, apetyczny kształt. Piękne stroje ludowe, zapach regionalnych potraw i radosne przyśpiewki stworzyły niepowtarzalną, ciepłą atmosferę, której nie sposób było się oprzeć.

red. za Powiat Garwoliński

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

kucharz 04.08.2025 16:33
A czy możliwe jest podanie składu komisji , która oceniała te " przysmaki" i może jakiś lokal gastronomiczny w powiecie skorzysta z tych przepisów i znajdą się te dania w menu tych lokali. A tak naprawdę to starosta nie daje tych bonów z własnej kieszeni - płacimy my wszyscy a zgodę i przydział powinna zawdzięczać opozycji , która tak często krytykuje. Nawet jakoś nie widziałem na scenie Przewodniczącego Rady- może nie zauważyłem. Poseł tez czuł się jako gospodarz i organizator, chociaż nie słyszałem ile wyłożył swojej kasy na swoją przecież promocję.

Reklama
Reklama
Reklama