Już na etapie zgłoszeń wydarzenie cieszyło się sporym zainteresowaniem — do pierwszego etapu konkursu przystąpiły aż 24 Koła Gospodyń Wiejskich z całego powiatu. Po wnikliwej ocenie potraw przez jury, do finałowego II etapu zakwalifikowało się 14 zespołów, których propozycje zdobyły najwyższe noty za smak, oryginalność oraz zgodność z tradycją.
Drugi etap rozgrywał się na oczach publiczności w przepięknej scenerii festiwalu w Miętnem. To właśnie tutaj, wśród dźwięków ludowej muzyki, kolorowych strojów i niezwykłej atmosfery folkloru, komisja konkursowa w składzie: Jolanta Nafalska, Krystyna Antolak oraz Tomasz Wesołowski, miała niezwykle trudne zadanie — wyłonić tę jedną, najlepszą potrawę z kaszy, która zasłuży na najwyższe laury. Zapachy kasz, przypraw, leśnych grzybów i duszonej kapusty unosiły się nad Miętnem, przyciągając tłumy gości i mieszkańców.
Na stołach królowała kasza pod wszelkimi możliwymi postaciami: Kotlety z kaszy gryczanej, pierogi z kaszą jęczmienną i pieczarkami, sójki mazowieckie, kieszonki z kaszą gryczaną, smalec czy kapustne duety z kaszą. Potrawy zachwycały różnorodnością – od klasyki w nowoczesnym wydaniu, przez dania wegetariańskie, aż po odważne połączenia smakowe, jak smalec z kaszy jaglanej czy nowe interpretacje regionalnych przysmaków. Wszystkie dania zachwycały zarówno smakiem, jak i kunsztownym podaniem, ba były nawet piosenki i wiersze o podawanych potrawach!
Rywalizacja była ogromna, co tylko podkreśla ogrom pracy, serca i smaku włożonego w przygotowanie dań. Jury podkreślało, że o ostatecznym wyniku decydowały niuanse – jak finezja przypraw, kreatywność prezentacji, czy zachowanie równowagi między tradycją a nowoczesnością.
Ostatecznie przyznano 11 wyróżnień. Zwyciężyły przepyszne Pierogi z kaszą jęczmienną i pieczarkami przygotowane przez KGW Kujawy, podane w starej chacie oczarowały jury! Bon o wartości 2000 zł przedstawicielkom Koła wręczyli Poseł na Sejm RP Grzegorz Woźniak, Starosta Powiatu Garwolińskiego Iwona Kurowska oraz Wicestarosta Mirosław Walicki. Kotlety gryczane na marchewce z chrzanem i sosem grzybowym przygotowane przez KGW „Goździczanki” z Goździka zdobyły drugie miejsce i tym samym bon o wartości 1500 zł. III miejsce i bon o wartości 1000 zł otrzymały „Niezapominajki” z Więckowa i ich Kapustne duety z kaszami. Pozostaliuczestnicy konkursu otrzymali bony podarunkowe o wartości 300 zł.
Było to wydarzenie nie tylko kulinarne, ale przede wszystkim święto lokalnej tradycji i wspólnoty. Jak podkreślała Starosta Powiatu Garwolińskiego Iwona Kurowska – ogromnie cieszy fakt, że Powiat Garwoliński podtrzymuje swoje tradycje, a kultura ludowa, tradycje kulinarne przekazywane są kolejnym pokoleniom. Ten konkurs udowodnił, że kasza to nie tylko składnik potrawy, ale przede wszystkim symbol domowego ciepła, pracy rąk i międzypokoleniowej więzi. Pokazał, że kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich nie tylko pielęgnują dziedzictwo kulinarne, ale z pasją je rozwijają, nadając mu nowoczesny, apetyczny kształt. Piękne stroje ludowe, zapach regionalnych potraw i radosne przyśpiewki stworzyły niepowtarzalną, ciepłą atmosferę, której nie sposób było się oprzeć.
red. za Powiat Garwoliński














Napisz komentarz
Komentarze