Na mocy dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438, wprowadzona została nowa kategoria produktów spożywczych, które mają mieć znacznie obniżoną zawartość cukru. Przepisy zakładają również wdrożenie innowacyjnych procesów produkcyjnych. Ponadto zaostrzone zostaną wymagania związane z procentowym udziałem owoców w składzie różnego rodzaju przetworów, dzięki czemu produkty spożywcze będą bardziej naturalne.
Implementacja dyrektywy unijnej do polskiego porządku prawnego
Przepisy unijne weszły do polskiego porządku prawnego na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych oraz na podstawie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, zmieniającego rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów, konfitur, galaretek, marmolad, powideł śliwkowych, a także słodzonego przecieru z kasztanów jadalnych. Nowe przepisy zaczną oficjalnie obowiązywać w połowie czerwca 2026 roku.
Mniej cukru w sokach i nektarach
Przepisy unijne zakładają wprowadzenie nowej kategorii wyrobów, takich jak „soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów”, „soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego” czy też „zagęszczone soki owocowe o obniżonej zawartości cukru”. Dzięki temu konsument będzie mógł świadomie wybrać produkt, który jest lepszy dla jego zdrowia. W przypadku soków, obniżenie zawartości cukru w danym produkcie będzie wynosiło co najmniej 30 %, w porównaniu z typem soku owocowego, z którego został on wykonany. Unia Europejska zmodyfikowała również dozwolone ilości cukru lub miodu, które mogą być dodawane do nektarów owocowych. Dużą zmianą jest także wprowadzenie możliwości stosowania procesów obniżających zawartość cukrów w sokach i nektarach, takich jak filtracja membranowa czy fermentacja drożdży.
Modyfikacja składu dżemów, powideł i marmolad
Przepisy wprowadzone przez Unię Europejską zakładają rozszerzenie kategorii wyrobów, które można dodawać do przetworów owocowych. Na mocy nowych postanowień producenci będą mogli używać soku z buraków ćwikłowych i zagęszczonych soków owocowych. Zwiększony został również udział surowców owocowych, wykorzystywanych do produkcji dżemów. Ważną zmianą jest ponadto uchylenie zapisu dotyczącego konserwowania surowców owocowych za pomocą dwutlenku siarki. Ponadto modyfikacji ulegnie nazwa „marmolada” na „marmolada z owoców cytrusowych”. Kupując przez internet zdrowe wyroby z owoców, warto przy okazji zajrzeć do wyników rozgrywek sportowych, korzystając z bukmacherzy - listy legalnych operatorów od bet.pl.
Nowe przepisy Unii Europejskiej sprawią, że określone produkty spożywcze będą zdrowsze. W ich składzie znajdzie się więcej owoców i naturalnego cukru z nich pochodzącego, a mniej szkodliwych dla zdrowia sztucznych słodzików.













Napisz komentarz
Komentarze