Korzyści ze stosowania opakowań ekologicznych w branży gastronomicznej
W branży gastronomicznej coraz częściej możemy spotkać się z proekologiczną postawą lokali. Polega ona na stosowaniu pojemników do pakowania jedzenia bezpiecznych dla środowiska naturalnego. Takie działania mają podwójną korzyść. Przede wszystkim opakowania te nie stanowią zagrożenia dla planety – w odróżnieniu od pudełek wykonanych z tworzyw sztucznych. Ponadto konsumenci znacznie chętniej sięgają po ofertę firm dbających o środowisko naturalne. W ten sposób możliwe jest zyskanie szerokiego grona oddanych klientów.

Ekologiczne opakowania gastronomiczne pozostawiają po sobie minimalny ślad węglowy. W dzisiejszych czasach kwestia ta jest niezwykle istotna. Do ich produkcji wykorzystuje się zwykle materiały pochodzące z recyklingu lub surowce odnawialne.
Czym jest recykling i dlaczego segregacja odpadów jest ważna?
Recykling polega na odzyskiwaniu, a następnie ponownym wykorzystaniu odpadów. Jego przeprowadzenie możliwe jest wyłącznie wówczas, gdy poprzedzi go odpowiednia selekcja śmieci. Dlatego tak ważne jest uświadamianie społeczeństwa odnośnie prawidłowej segregacji odpadów. W kontekście recyklingu umieszczanie śmieci w odpowiednich kontenerach jest kluczowe. Warto w tym miejscu przypomnieć kolory pojemników i ich zastosowanie. Żółty kontener jest przeznaczony na metal oraz plastik, niebieski na papier, zielony na szkło, brązowy na bioodpady (resztki jedzenia), natomiast czarny na odpady zmieszane. Co istotne, dany materiał może być odzyskany kilkukrotnie. Przetwarza się go do momentu, aż całkowicie utraci swoje właściwości. Wykorzystanie już istniejących lub wcześniej użytych surowców pozwala zaoszczędzić zasoby naturalne.
Ekologiczne opakowania na przyjęcia to także takie, które konsument może ponownie wykorzystać w warunkach domowych. Mogą być to też pudełka, których proces wytwórczy jest zoptymalizowany pod względem uzyskania korzyści dla planety.
Hurtownia opakowań oferuje pojemniki przeznaczone do pakowania różnego typu dań – na wynos, na dowóz, fast food czy finger food. Każda z tych potraw wymaga opakowań stworzonych z myślą o konkretnym zastosowaniu.









Napisz komentarz
Komentarze