środa, 17 grudnia 2025 07:54
Reklama
Reklama

Mistrzowska oferta na pierwsze urodziny

Wykwintne dania rodem z najlepszych warszawskich restauracji i pokazy magicznej kuchni molekularnej. I to jeszcze nie wszystko, co Restauracja ?Sulbin? przygotowała dla swoich gości z okazji pierwszej rocznicy powstania. Od poniedziałku, przez cały najbliższy tydzień Sulbin będzie świętował swoje pierwsze urodziny. Z tej okazji w menu znajdą się dwa mistrzowskie zestawy dań, których, jak zapewnia szef kuchni, nigdzie w naszej okolicy skosztować nie można.

Dania na medal

- Będzie to kuchnia wykwintna, której można posmakować w najlepszych restauracjach. I także coś zupełnie nowego, innego, oryginalnego, tak zwana kuchnia fussion, czyli łączenie smaków. Połączenie boczku z rybą czy selera z płatkami migdałów to nie jest coś powszechnego. Comber będzie podawany na półkrwisto. Będzie gotowany w niskiej temperaturze 63 stopni C, a wcześniej spróbujemy go odessać, zrobić próżnię i dopiero tak ?zapakowany? comber będziemy gotować. Smakuje on zupełnie inaczej niż tradycyjnie smażone mięso ? mówił Marek Rybicki (na zdjęciu), szef kuchni Restauracji ?Sulbin?, laureat wielu prestiżowych konkursów kulinarnych.

Do ostatnich wielkich sukcesów należy zwycięstwo ogólnopolskim konkursie ?Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś?, które odniósł wraz z Mariuszem Gachewiczem. Wszyscy, którzy w najbliższych dniach odwiedzą restaurację będą mieli okazję posmakować mistrzowskiej potrawy ? roladki z suma z boczkiem, puree z bobu i sosem z szyjek rakowych oraz comber z sarny bądź daniela z selerem i migdałami, podany z kruchą bebeczką z kapustą kiszoną zapiekaną z serem pleśniowym.

Drugi zestaw urodzinowy to potrawy, które w ubiegłym roku zajęły drugie miejsce w konkursie ?Festiwal Smaku?. Szef kuchni zaserwuje sandacza aromatyzowanego jałowcem z rukolą i truskawkowo-czosnkowym sosem winegret oraz roladkę z kurczaka faszerowaną wiśniami i kozim serem.

A na deser?

Typowa kuchnia molekularna. Czyli magia gotowania w azocie, którą będzie można zobaczyć na własne oczy. Przez cały tydzień po 16.00, a w weekend od 11.00 szef kuchni będzie prezentował tajniki nowego trendu kulinarnego. ? Kuchnia molekularna to gotowanie w niskich temperaturach, odsysanie powietrza, lepsze przenikanie przypraw i zabezpieczenie przed drobnoustrojami. Minusowa temperatura azoty daje ten sam efekt, co przy gotowaniu. 196 stopni na minusie to dokładnie to samo, co +196 stopni. Tu zachodzą pewne zmiany, które de facto nie powodują zmniejszenia wartości , a podnoszą walory potraw. Można tak przyrządzić wszystko, od ziemniaków po schab. Dzięki takie metodzie można zrobić makaron o smaku herbaty czy grochówkę w formie tortu ? tłumaczy Marek Rybicki.

I właśnie w ten sposób będą przygotowywane desery dla gości ? sorbet z czerwonej pomarańczy z bezą z bitej śmietany i chipsem miętowym. ? Do azotu włożymy łyżkę z bitą śmietaną, po przekręceniu powstanie beza, którą nałożymy na lody. Później do azotu włożymy miętę, która stanie się tak krucha, że gdy mocniej dmuchniemy, to się rozpadnie. I taka propozycja dla dorosłych ? azot wymieszany z wódką żółądkową miętową wytworzy nam lody alkoholowe. Możemy też zaproponować lody np. z whisky.

Urodzinowe świętowanie rozpocznie się w najbliższy poniedziałek (11 lipca) i potrwa do niedzieli (17 lipca). Oprócz pokazów kuchni molekularnej i wykwintnego menu na gości czeka degustacja wina i loteria z nagrodami, w której do wygrania weekend w apartamencie z jacuzzi w hotelu ?Sulbin? i zaproszenia na kolacje.

Tekst sponsorowany

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: AlaTreść komentarza: Widać że nie rządzi PełO w Garwolinie bo przy 155mln przychodach to by zrobili wydatki na jakieś 230mln pewnie...Data dodania komentarza: 16.12.2025, 17:46Źródło komentarza: Garwolin z budżetem na 2026Autor komentarza: bedokTreść komentarza: Czy budowa ronda przy shellu już została odebrana bo widać że już wymaga naprawy. Wiele krawężników jest już do wymiany i lepszego w betonowania bo nie wytrzymują najechania kołami naczep. Mogli dać granitowe krawężniki tak jak na wysepkach przy przejściach dla pieszych to by się nie wykruszały.Data dodania komentarza: 16.12.2025, 17:31Źródło komentarza: Garwolin z budżetem na 2026Autor komentarza: bedokTreść komentarza: Braun rządził nie będzie bo powstanie POPIS. Morawiecki już to głośno powiedział. Ale Braun jest potrzebny po to żeby obnażał i pokazywał Polakom hipokryzję i zakłamanie tych co Polską rządzą. Po słynnej akcji gaśniczej w w sejmie wszyscy mało się nie pos.... ze strachu nawet ci od Mentzena i Boska.Data dodania komentarza: 16.12.2025, 16:52Źródło komentarza: W rocznicę wprowadzenia stanu wojennegoAutor komentarza: KonioTreść komentarza: Bedok czy ty oszalales. Chłopie ,Braun zniszczy przyszły rząd polskiej prawicy...ba praktycznie 10% dla Brauna uczyni niemożliwym powołanie jakiegokolwiek rządu prawicy w Polsce ...może słabiutkiego MNIEJSZOSCIOWEGO pod patronatem prezydenta Nawrockiego.Czlowieku jeżeli ktokolwiek weźmie Brauna do rządu cała wpływowa, światowa JEROZOLIMA zaryczy niczym LEW JUDY ,natychmiast spadnie rating Polski a co za tym idzie kurs walutowy ,wciągu miesiąca będziemy bankrutem a mocarstwo z za oceanu GDZIE OGON MACHA PSEM zablokuje nam kody do całego uzbrojenia które nam sprzedało i hovno mu zrobimy nasza WOLNOŚĆ I SUWERENNOŚĆ przejdzie do historii.Pamietaj ,że na świecie wolne i suwerenne są tylko Rosja, Chiny, USA i Izrael reszta panstw jest zależna od innych od czynników ekonomicznych RYNKÓW FINANSOWYCH a tam akurat LEW JUDY jest królem zwierząt.Braun to NARCYZ. Mistrz erudycji, ale ubranie głupot w piekne słowa to nie jest oracja a pierdu dialog.Poxdrawiam!!!!konioData dodania komentarza: 16.12.2025, 14:59Źródło komentarza: W rocznicę wprowadzenia stanu wojennego
Reklama
Reklama