sobota, 13 grudnia 2025 08:48
Reklama
Reklama

Hodowla królików

Przydomowa hodowla królików z przeznaczeniem na mięso nie jest w Polsce zbyt często spotykana. Głównym tego powodem z pewnością jest mała popularność ich mięsa. Według statystyk średnie jego spożycie w naszym kraju wynosi zaledwie 0,5 kg na osobę. Zupełnie inaczej jest w takich krajach jak Włochy, Hiszpania, Francja czy Węgry, gdzie przypada 5-6 kg króliczego mięsa na osobę. Dlaczego warto zdecydować się na samodzielną hodowlę królików? Mięso królika jest bardzo zdrowe, jego spożycie jest wskazane szczególnie dzieciom. Jest bowiem nie tylko bogate w witaminy i mikroelementy, ale charakteryzuje się także niską zawartością tłuszczu i cholesterolu. Dla porównania mięso królicze zawiera zaledwie 3-6% tłuszczu. Mięso wołowe ma 12-18%, natomiast wieprzowina aż 30-38%. Jak widać, zamiana dotychczas używanych mięs na mięso królicze w naszym menu, z pewnością korzystnie wpłynie na nasze zdrowie, dlatego warto rozważyć przydomową hodowlę tych zwierząt. Tym bardziej że króliki nie są zbyt kłopotliwe w hodowli, nie wymagają także dużych nakładów finansowych. Więcej o hodowli królików dowiesz się tutaj: https://www.rynek-rolny.pl/kategoria/kroliki/ Jak się przygotować do rozpoczęcia hodowli królików? Króliki możemy przetrzymywać w klatkach na wolnym powietrzu lub pod zadaszeniem. Jeśli dysponujemy pomieszczeniami, gdzie mogą przebywać, najlepiej przygotować dla nich kojce zamiast klatek. Króliki mogą wówczas swobodnie się przemieszczać i zakładać gniazda w ściółce podczas wykotów. Najczęściej hodowane są jednak w jedno lub wielokondygnacyjnych klatkach. Ważne jest przy tym to, aby były one ustawione tak, by zapewnić im dostęp do światła dziennego lub sztucznego  przez ok. 15 godzin na dobę. Króliki zdecydowanie lepiej znoszą niskie temperatury niż wysokie, ponieważ zwierzęta te nie pocą się, zatem upały są dla nich niebezpieczne. Samicom z młodymi powinniśmy zapewnić temperaturę ok. 18?C, osobnikom dorosłym wystarczy natomiast 12-14?C. Duże znaczenie dla powodzenia hodowli ma także odpowiednia wilgotność powietrza. Optymalnie powinna wynosić 65%. Kiedy powietrze jest zbyt suche, bony śluzowe zwierząt wysuszają się i tym samym zmniejsza się ich odporność. Właściwą wilgotność utrzymać pomaga regularne wietrzenie pomieszczeń, gdzie króliki są przetrzymywane, należy przy tym jednak uważać, aby zwierzęta nie znajdowały się w przeciągu. Klatki dla naszych królików powinny być wyposażone w karmidła i poidła. Ich podłoga powinna umożliwiać odprowadzanie moczu. Najlepiej sprawdza się rusztowa, jeśli jednak decydujemy się na umieszczenie klatek na wielu kondygnacjach, wówczas podłoga powinna być szczelna, wykonana z blachy lub plastiku i dopiero nad nią należy umieścić ruszt z drewnianych listewek, metalowych prętów lub siatki. Jeśli planujemy rozmnażanie królików hodowanych w klatkach, trzeba zapewnić samicom odpowiednie miejsce do wykotu. Przy konstruowaniu klatek, należy wziąć pod uwagę także łatwość ich późniejszego sprzątania i dezynfekcji. Czym karmić króliki? W dużych, przemysłowych farmach króliki karmione są granulowanymi, specjalnie dla nich przeznaczonymi paszami. W hodowlach przydomowych najczęściej  żywi się króliki paszą gospodarską, czyli: ziarnami zbóż (jęczmień, pszenica, owies, kukurydza), otrębami, uprzednio namoczonymi nasionami roślin strączkowych, sianem, suszem roślin motylkowych oraz zielonkami. Królikom możemy podawać także czerstwe pieczywo, odpadki kuchenne, oraz warzywa okopowe. Decydując się na żywienie gospodarskie, należy pamiętać o regularnym podawaniu królikom specjalnych preparatów uzupełniających ewentualne niedobory witamin i minerałów.   Rozmnażanie królików Króliki ras dużych osiągają dojrzałość płciową w wieku 6-8 miesięcy, a ras mniejszych już po osiągnięciu 4-6 miesięcy. Są bardzo plenne, dlatego że mogą odbyć wiele cykli płciowych w roku, szczególnie w okresie wiosenno-letnim. Ruja trwa 12-36 godzi. Owulacja następuje około 10 godzin po kryciu. Ciąża u królików trwa 32 dni. Przed porodem samica odczuwa silną potrzebę budowy gniazda, dlatego należy dostarczyć jej większa ilość miękkiej ściółki i przygotować specjalne miejsce do wykotu. Poród zwykle trwa 20-30 minut. Rzadko zdarzają się powikłania. W jednym miocie najczęściej rodzi się 6-8 sztuk. Jeśli zdecydujemy się na samodzielne rozmnażanie królików, należy prowadzić kartę kryć, aby nie łączyć ze sobą osobników blisko spokrewnionych, ponieważ młode będą miały niską przeżywalność. Mogą pojawić się także wady genetyczne. Więcej o rasach królików przeczytasz tutaj: https://www.rynek-rolny.pl/artykul/rasy-krolikow-hodowlanych-male-srednie-i-duze.html ARTYKUŁ SPONSOROWANY  

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama