sobota, 13 grudnia 2025 17:47
Reklama
Reklama

Tort weselny: niezbędna dekoracja i tradycja w jednym

Branżowe powiedzenie o weselach mówi, że do doskonałej imprezy potrzebne są trzy elementy: Para Młoda, goście oraz tort. Trudno sobie wyobrazić nawet niewielkie przyjęcie dla samej rodziny, w którym w pewnym momencie nie pojawi się piętrowa słodkość udekorowana przez doświadczonego cukiernika. Im więcej gości, tym większy i cięższy tort, ale również więcej pracy włożonej w jego przygotowanie. Co dzieje się z tortem, zanim pojawia się na sali weselnej? Ustalenie szczegółów Krokiem pierwszym jest stworzenie projektu tortu wedle zaleceń przyszłych małżonków. Najczęściej mogą wybrać oni z kilku klasycznych kompozycji lub zamówić własną, unikatową i niepowtarzalną. Na tym etapie wybiera się masę ciasta - jasną, ciemną - oraz jego główną nutę smakową. Tradycyjnie wygrywa zwykle jasny biszkopt z owocowymi dodatkami sezonowymi, ale wśród stołecznych trendów coraz częściej panuje moda na torty czekoladowe. Młodzi określić muszą liczbę gości, bo to na jej podstawie ustalana jest masa i waga tortu oraz podejmowana jest decyzja, ile pięter będzie sobie liczył. 

Przygotowanie ciasta 

Doświadczeni cukiernicy pieką najlepsze torty weselne Warszawa w niecały dzień, nie licząc czasu na stworzenie mas dekoracyjnych, które często muszą tężeć przez kilka godzin. Ciasto musi najpierw nabrać odpowiedniej konsystencji, a następnie po upieczeniu wystygnąć. Łączenie ze sobą elementów piętrowego tortu również wymaga ogromnych umiejętności cukierniczych oraz... logistycznych.

Dekoracje końcowe

Mało który cukiernik wykorzystuje do dekorowania gotowe elementy; profesjonaliści tworzą je sami ze starannie dobranych składników, aby mieć pewność, że całość spełni wymagania i oczekiwania klientów oraz najwyższe standardy jakości. Tort, który rozpuszcza się przed pokrojeniem, z pewnością nie spotka się z entuzjazmem Młodej Pary i samych gości. Masa cukiernicza o różnych kolorach przygotowywana jest odpowiednio wcześniej oraz barwiona barwnikami spożywczymi, które nie powodują reakcji alergicznych i nadają dekoracjom nie tylko wyrazisty kolor, ale również smak.

Materiał partnera


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Laura 29.07.2019 17:45
Wybor odpowiedniego torta to naprawde nielada wyzwanie. My dlugo jezdzilismy po calym Swietokrzyskim zeby znalezc nasz wymarzony tort. W koncu w Cukierni Skalski w Ostrowcu zamowilismy nasze cudo!

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: EQTreść komentarza: Mangalica...Jaka tam kudłata. To elegantka wśród świń. Cała w loczkach. A skoro żyje na pastwisku to niby czym miałaby się odżywiać? Jak to człowiek całe życie się uczy....Czyli co? Wojtek 63 taki hrabia i nie je parówek?Data dodania komentarza: 13.12.2025, 15:40Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: konioTreść komentarza: Kiełbasa KONSKA pikantna i łagodna ....wybacz ale w moim przypadku to KANIBALIZM. Zaintrygowała mnie świnia ...mangalica ..co to u diabła jest, okazuje się że to kudłata niczym wilk "nieboszczyk" świnia węgierska która żyje niczym KOŃ na pastwisku i żywi się w sporych ilościach trawą i inną zieleniną .Smacznego życzę oprócz ....koniny. Pozdrawiam!!!!konioData dodania komentarza: 13.12.2025, 13:22Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: EQTreść komentarza: Chłopy to tylko o piłce i jedzeniu.😆Data dodania komentarza: 13.12.2025, 09:23Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: bedokTreść komentarza: Bambiniści i weganie dostaną zawału albo białej gorączki czytając twój komentarz.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 08:48Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożność
Reklama
Reklama