sobota, 13 grudnia 2025 08:51
Reklama
Reklama

Pożar obory. Ewakuowano 20 sztuk bydła

10 zastępów straży pożarnej bierze udział w akcji gaszenia pożaru obory w Leonowie (gm. Maciejowice).
Pożar obory. Ewakuowano 20 sztuk bydła

Autor: czytelnik

Zgłoszenie do służb trafiło po godz. 17. 

Nie ma informacji o ofiarach wśród ludzi lub zwierząt.

Aktualizacja, 3 stycznia, godz. 9. – o dojechaniu na miejsce zdarzenia Kierujący Działaniem Ratowniczym stwierdził, iż pożarem objęty jest budynek inwentarski (obora), obiekt murowany o konstrukcji dachu drewnianej kryty blachą. Ponadto do budynku obory przylegała stodoła. W budynku znajdowały się zwierzęta (21 sztuk bydła), które zostały bezpiecznie ewakuowane. Działania straży pożarnej polegały na zabezpieczeniu, oświetleniu miejsca zdarzenia, podaniu jednego prądu wody w obronie oraz pięciu prądów w natarciu na palące budynki, co do doprowadziło do całkowitego ugaszenia – informuje st. kpt. Piotr Filipek, oficer prasowy Komendanta Powiatowego Państwowej Straży Pożarnej w Garwolinie. - Dalsze działania polegały na oddymianiu budynków, prowadzeniu prac rozbiórkowych oraz przelewaniu  i wyrzucaniu spalonej słomy i siana. Sprawdzono obiekt przy użyciu kamery termowizyjnej, nie stwierdzając zagrożenia. W akcji trwającej ponad sześć godzin udział brało 10 zastępów straży pożarnej - dodaje.

Aktualizacja, 4 stycznia, godz. 10.25. Ruszyła zbiórki pomocowa na rzecz poszkodowanych.

łk

 

Powiązane galerie zdjęć:


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama