Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej - Curie w Wyszkowie. Patronami zmagań kulinarnych byli: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stefan Krajewski, Marszałek Województwa Mazowieckiego – Adam Struzik, Mazowiecki Kurator Oświaty – Wioletta Krzyżanowska i Starosta Powiatu Wyszkowskiego – Marzena Dyl.
Zadaniem uczestników było przygotowanie sześciu porcji potrawy zawierającej obowiązkowo sandacza, miód kurpiowski i podgrzybki. Zespół z ZS nr 2 w Garwolinie w składzie: Anastazja Jurewicz i Oliwia Kęder z klasy IV technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowały smażonego sandacza otulonego ziemniaczaną łuską i polskie gołąbki z nutą leśnych podgrzybków i szyjek rakowych w towarzystwie świątecznego sosu śliwkowo-korzennego z chrupiącym kasztanem i buraczanym kawiorem. Perfekcja w wykonaniu dania a przede wszystkim smak zapewniły dziewczynom zwycięstwo.
„Składamy serdeczne podziękowanie Jackowi Garnkowi absolwentowi naszej szkoły obecnie kucharzowi w restauracji Las Woda za pomoc i cenne wskazówki w przygotowaniu potrawy konkursowej” – napisały nauczycielki, przygotowujące uczennice do konkursu Małgorzata Zadróżna-Piłka i Renata Głowala.
zs2garwolin.pl














Napisz komentarz
Komentarze