niedziela, 14 grudnia 2025 07:50
Reklama
Reklama

W zdrowym ciele, zdrowy duch

O tym, że owoce zawierają witaminy, a warzywa są zdrowsze o chipsów nie trzeba przekonywać uczniów Publicznej Szkoły Podstawowej w Pilawie. 24 października w światowy Dzień Walki z Otyłością zorganizowano w Pilawie Dzień Walki z Nadwagą. ? Od 10 lat współpracujemy z OSM w Garwolinie w ramach akcji ?Szklanka mleka?. Te działania wpisują się w realizację programu profilaktycznego, co roku skupiamy się na innym temacie ? wyjaśnia dyrektor Hanna Gajowniczek.

Jak dodaje, na szczęście problem z nadwagą w szkole ma niewielu uczniów. Dmuchając na zimne już kilka lat temu z półek szkolnego sklepiku zniknęły napoje wysokocukrowe i chipsy. Obok drożdżówek próżno szukać teraz pączków. ? Uświadamiamy dzieciom, że picie i jedzenie takich rzeczy przynosi zgubne skutki. O zdrowym odżywianiu opowiadamy także rodzicom podczas zebrań ? zaznacza nasz rozmówczyni.

Wczoraj Dzień Walki z Nadwagą przebiegał bardzo ciekawie. Uczniowie wystąpili w inscenizacjach wierszy ?Rzepka? i ?Chory kotek?. Po kilku dniach przygotowania i dopracowywania strojów na szkolny wybieg wyszły owoce i warzywa. Nie zabrakło elementów rywalizacji. Wśród konkurencji np. ?sadzenie ziemniaków? czy bieg z dynią. Oceniania była także wiedza na temat warzy i owoców oraz tematyczne prace plastyczne. Najwięcej punktów w poszczególnych klasach zdobyli uczniowie z 0A, IC, IIA, III D. Na zakończenie dzieci uczestniczyły w zajęciach fitness prowadzonych przez instruktorkę Renatę Rosłaniec.

W organizację tej prozdrowotnej inicjatywy zaangażowane były nauczycielki Beata Wyglądała, Marzena Soszka, Ewa Włastowska, Katarzyna Przybysz. Sponsorami upominków byli: OSM Garwolin reprezentowanych przez Annę Ositek, firma Sebex z Warszawy, która realizuje program ?Warzywa i owoce w szkole?.

łk


W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch

W zdrowym ciele, zdrowy duch


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Aneta, W-wa 30.10.2012 21:02
___________________________________________________________________________ ISTNIEJĄ DWA POWODY OTYŁOŚCI / NADWAGI / CHORÓB SERCA U LUDZI: ????? 1. Wysoki poziom cukru we krwi, czyli mąka i cukier spożywczy, a zatem (niezdrowe dla człowieka): WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26,01% WZROSTU. 2. Zbyt duże spożycie tłuszczów, mamy więc klasyfikację: INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU. 3. Puenta to tabele: IŻ PRODUKTU. P. S. Realizując klasyfikację IŻ, organizm sam wykorzystuje złogi trójglicerydów w żyłach, oczyszczając je. Zwyczajne biologiczne reakcje, które równocześnie eliminują miażdżycę i nadciśnienie, a także cukrzycę typu 2. Spożycie CHLEBA NA OSTEOPOROZĘ-IRL, szprotek wędzonych oraz fasoli czyli produktów o dużej zawartości wapnia wyjśnia celowość umieszczenia tych produktów jako zalecane. 4. Prozdrowotne w diecie są tzw: NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU. ZOBACZ TAKŻE; CUKRZYCA TYPU 2, WG: IRL KRAKÓW. Książka, pt. PORADNIK ŻYWIENIOWY CZŁOWIEKA W XXI WIEKU. ***** Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. Skrót adresu strony w Internecie: INSTYTUTIRL ADRES: http://www.instytutirl.com.pl/ BH.502. ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php Biologia, medycyna. ___________________________________________________________________________

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama