poniedziałek, 22 grudnia 2025 05:29
Reklama
Reklama

Powstanie książka z przepisami

Jadą goście, jadą i czym ich podejmiemy? Takie pytanie zadawały i zadają sobie gospodynie na Mazowszu, na Podlasiu, w Małopolsce czy na Śląsku przed każdym spotkaniem rodzinnym i towarzyskim. Starostwo Powiatowe w Garwolinie ogłosiło kulinarny konkurs dla kół gospodyń wiejskich. Jego efektem ma być książka kucharkska z najlepszymi przepisami z naszego regionu. Co podać na stół, żeby goście się najedli, a jednocześnie byli pod wrażeniem kunsztu kulinarnego pani domu? Czym podjąć biesiadników, żeby na długo zapamiętali spotkanie? Co ugotować i jak podać, żeby najlepiej wykorzystać dostępne produkty, z których wiele pochodzi z własnej hodowli? Nie lada to zadanie, ale przecież gospodyniom wiejskim nigdy nie przyprawiające trudności. - Powiat Garwoliński od zawsze był terenem rolniczym. Nasza ziemia dostarczała i nadal dostarcza dorodnych zbóż, warzyw i owoców, zdrowego mleka i smacznego mięsa. A nasze gospodynie były i są mistrzyniami w przyrządzaniu wspaniałych potraw z miejscowych produktów. Pragniemy pokazać to bogactwo, dlatego ogłaszamy konkurs kulinarny, skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Garwolińskiego ?Jadą goście, jadą? I czym ich podejmiemy?? Zachęcamy Panie z KGW do udziału w konkursie. To będzie dobra okazja do tego, aby pokazać to, co w powiecie garwolińskim jest najsmaczniejsze! A efektem końcowym będzie piękna książka kucharska Ziemi Garwolińskiej. Drogie Panie, bądźcie jej autorkami - zachęcają organizatorzy konkursu - senator Maria Koc, starosta garwoliński Mirosław Walicki i Powiatowe Centrum Kultury i Promocji w Miętnem.

 

Bogate tradycje kulinarne poszczególnych regionów, ale też przekazywane z pokolenia na pokolenie w rodzinach przepisy i umiejętności, pozwalały paniom na wsi dobrze przygotować się na każdą biesiadę. Zgodnie z przysłowiem ?Gość w dom, Bóg w dom? nie tylko tych zaproszonych i długo wyczekiwanych należało podjąć ?czym chata bogata?. Nawet jeśli ktoś się trafił, jak to mówiono ?z drogi?, też nie wolno mu było odmówić poczęstunku. Dzięki temu polska gościnność stała się przysłowiowa i doświadczamy jej do dziś. 

Co dawniej gotowano i podawano gościom na spotkania większe i mniejsze? Na przykład na wesela? Jakie dania były obowiązujące kiedyś, a czym podjęłaby gości w takich okolicznościach współczesna gospodyni wiejska na Podlasiu albo na Mazowszu? 

Kuchnia dawniej i dziś. Przepisy, produkty, techniki kulinarne, rodzinne zwyczaje i lokalne tradycje, okoliczności świętowania i ich przebieg. Sposób wytwarzania i podawania dań, ich kolejność na stole, ale też sezonowość. Wszystko to stanowiło i nadal stanowi o wyjątkowości kuchni rodzinnej i regionalnej. Nadaje jej wyjątkowych cech i oryginalności. Jest wielką wartością i wyznacznikiem naszej tożsamości i ważną częścią naszego narodowego dziedzictwa kulturowego.

Tematem konkursu są przepisy na potrawy charakterystyczne dla naszego regionu - zarówno te podawane na stół dawniej i współcześnie podczas różnych uroczytości rodzinnych, dorocznych czy po prostu na niedzielny obiad.

Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 18 czerwca. Na laureatów konkursu będą czekały nagrody finansowe i rzeczowe, a jego efektem ma być książka kulinarna, w której znajdą się najlepsze przepisy. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone 15 sierpnia.

mat.pras./jd


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: garwolakTreść komentarza: Pytanie do jednego z trzech proboszczów. Orszak Trzech Króli to nie csik i miasto tylko parafie. Tak samo jak msze niedzielne czy inne wydarzenia religijne.Data dodania komentarza: 21.12.2025, 20:25Źródło komentarza: Spotkajmy się przy świątecznym stole! Miejska Wigilia 2025Autor komentarza: apopisTreść komentarza: Bo takiej łatwiej, wygodniej, ale nie oznacza , że LEPIEJ, że dobrze, że wartościowo!Data dodania komentarza: 21.12.2025, 16:44Źródło komentarza: Magia świąt w parku. Rozstrzygnięto konkurs „Świąteczny Park” w GarwolinieAutor komentarza: człowiekTreść komentarza: Co dla ludzi ( chociażby i w tym Garwolinie) znaczy w ogóle podzielić się opłatkiem? Co oznacza czas Bożego Narodzenia? Coraz bardziej robi się to wszystko fałszywe! Takie na pokaz, sztuczne. :-( Mam wrażenie i raczej nie złudne, że ludzie tylko coraz bardziej chcą mieć więcej i więcej. Chciwość, pazerność, wyzysk, zazdrość, nienawiść. I te niekończące się kolejki w molochach, tj. wzbogacenie obcych, a swoim lokalnym, rodzimym odbierają chleb do życia! WSTRĘTNE I OBŁDNE ZACHOWANIE!!!Data dodania komentarza: 21.12.2025, 16:38Źródło komentarza: Wigilia na Skwerku z opłatkiem i kolędąAutor komentarza: ObserwatorTreść komentarza: Norwegia liczy ok. 5,5 miliona mieszkańców i posiada ogromne zasoby gazu i ropy ( dopóki ich nie odkryli byli jednym z biedniejszych krajów w Europie) Szwajcaria to również mały kraj pod względem mieszkańców z bankami gdzie zgromadzono olbrzymie depozyty światowej gotówki zarówno krajów jak i prywatnych obywateli! Dlatego porównywanie Polski do tych krajów to jak porównywanie Garwolina do Genewy. Poza tymi państwami i Wielką Brytanią, która opóściła Unię a teraz Brytyjczycy plują sobie w brodę ( gdyż posłuchali paru idiotów ) poza Unią jest Białoruś, Mołdawia, Ukraina i Rosja, oazy bogactwa, demokracji i spokoju! Dlatego jak chcesz to proszę pakować manatki i na Wschód, a normalnym ludziom ( Ok 80% społczeństwa) przestań wciskać bajki o dobrobycie poza Unią. Batorego już nie ma i do USA nie będzie czym pływać na zarobek przy eternicie i sprzątaniu mieszkań starszych braci w wierze. Pozostaną wyjazdy do Norwegii do budowlanki i na zbiór truskawek. To będzie twój i innych dobrobyt! До свидания! ( Po opuszczeniu granic Unii znajomość tego języka może ci się przydać. Pewnie się uczyłeś! )Data dodania komentarza: 21.12.2025, 16:02Źródło komentarza: Garwolin z budżetem na 2026
Reklama
Reklama