sobota, 13 grudnia 2025 08:49
Reklama
Reklama

Kreatyna – wszystko, co musisz o niej wiedzieć!

Sposób działania kreatyny jest doskonale znany wszystkim osobom, które poddają się intensywnym treningom. Jednak dla początkujących, rola tego suplementu w organizmie, może nie być oczywista. Sprawdź, czym jest kreatyna, jak działa i kiedy warto ją stosować! Jeśli planujesz popracować nad sylwetką, wzmocnić siłę mięśni lub rozpocząć bardzo intensywny trening w sztukach walki, z pewnością niejednokrotnie usłyszysz o tym, jak ważna jest odpowiednio dobrana suplementacja. Jednym z najsilniejszych (i całkowicie legalnych) suplementów mających realny wpływ na efekty treningu, jest kreatyna. Jest to związek trzech aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny, które naturalnie występują w ludzkim organizmie. Szacuje się, że około 95% kreatyny w organizmie zasila mięśnie (głównie szkieletowe), a pozostałe 5% znajduje się w mózgu. Produkowana przez wątrobę kreatyna pełni w organizmie wiele ważnych funkcji. Przekonaj się, jak ważne jest odpowiednie stężenie tego związku i jakich efektów można się spodziewać po wdrożeniu odpowiedniej suplementacji!

Czym jest kreatyna i jakie są jej rodzaje?

Kwas β-metyloguanidynooctowy, powszechnie znany jaki kreatyna, to związek aminokwasowy, który syntetyzuje się w wątrobie w trakcie przemiany materii. W dużym uproszczeniu, kreatyna stanowi pewnego rodzaju magazyn energii, która jest niezbędna w procesie syntezy białek mięśniowych. Taki zapas energetyczny jest niezwykle istotny dla osób, które poddają się intensywnym treningom. Suplementy diety zawierające kreatynę występują w różnych formach. Wśród nich można wyróżnić:

  • monohydrat kreatyny
  • jabłczan kreatyny
  • cytrynian kreatyny
  • chelat magnezowy kreatyny
  • ester etylowy kreatyny

Osobom początkującym poleca się stosowanie suplementów z kreatyną w postaci monohydratowej – jest to środek o najprostszym składzie, który charakteryzuje się wysoką przyswajalnością. Stosowanie suplementacji kreatyny warto omówić z lekarzem oraz trenerem i dietetykiem.

Suplementacja kreatyny – efekty

Kreatyna jest suplementem, od którego oczekuje się efektywności i skuteczności. Regularne stosowanie kreatyny w odpowiednich dawkach działa na:

  • zwiększenie poziomu energii
  • zwiększenie wydolności mięśni
  • przyrost masy mięśniowej
  • poprawę sprawności całego organizmu

Istnieją badania, których przedmiotem jest na wpływ kreatyny na terapię chorób neurologicznych. Okazuje się, że dostarczanie kreatyny w postaci suplementów diety może przyczynić się do poprawy wyników leczenia przypadłości takich jak choroba Alzheimera, Parkinsona, Huntingtona czy epilepsja.

Jak dawkować suplementy z kreatyną?

Warto podkreślić, że samo przyjmowanie kreatyny nie wystarczy, aby mieć wyrzeźbione, silne i sprawne ciało. Dawki suplementów muszą doskonale współgrać z rodzajem i intensywnością treningów. Jeśli nie wiesz, jaka ilość kreatyny jest dla Ciebie optymalna, zasięgnij porady doświadczonego trenera, który z pewnością podpowie Ci, jak prawidłowo wdrożyć suplementację do swojej sportowej rutyny.

Materiał partnera


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama