sobota, 13 grudnia 2025 08:45
Reklama
Reklama

Filc – jak powstanie, rodzaje i zastosowanie

Filc to wszechstronny i uniwersalny materiał, który znajduje zastosowanie zarówno w życiu codziennym, jak i wielu branżach przemysłu. Jest jednym z najstarszych tworzyw naturalnych znanych niemal od początku istnienia ludzkości i cieszy się dużą popularnością aż do dzisiejszych czasów. Wyróżnić można kilka jego rodzajów, które różnią się właściwościami, procesem produkcji, a także przeznaczeniem. Dowiedz się o nim nieco więcej! Jak powstaje filc? Filc jest produktem włókienniczym, który jednak różni się od tradycyjnych dzianin i tkanin, między innymi sposobem łączenia włókien. Produkuje się go metodą spilśniania, do której potrzeba jest para wodna oraz wysoka temperatura. Aby otrzymać filc, masa włókien musi przejść kilka etapów, których celem jest lepsze zespojenie się ze sobą poszczególnych elementów – między innymi ugniatania, ściskania i pocierana. W efekcie powstaje gruba, zwarta włóknina o charakterystycznych właściwościach. Filc występuje w kilku odmianach. Igłowy może być wytwarzany z naturalnych i syntetycznych włókien, takich jak poliester i polipropylen. Można go produkować także z innych wytrzymałych materiałów, na przykład z nomexu, aramidu czy kevlaru. Produkcja tego rodzaju filcu polega na przebijaniu tkaniny specjalnymi igłami, które następnie przeciągają włókna przez warstwę i przyczyniają się do jej wiązania. Innym rodzajem jest filc wełniany – to najbardziej tradycyjna jego odmiana, którą produkuje się z włókien wełnianych. Cały proces polega na działaniach mechanicznych i chemicznych, które zachodzą w wilgotnym środowisku i przyczyniają się do powstania trwałego materiału. Ostatnim znanym rodzajem jest filc dekoracyjny, który wyróżnia się starannym wykończeniem – między innymi ma gładką powierzchnię i estetyczne krawędzie. Dostępny jest w bogatej gamie kolorystycznej.

Zastosowanie filcu 

Filc znajduje bardzo szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach życia oraz branżach przemysłu czy rzemiosła. Jedną z nich jest wyrób mebli tapicerowanych, podczas których powszechnie używa się igłowane filce tapicerskie. Dostępne są one w dwóch odmianach – żywicznej oraz polipropylenowej. Filc wykorzystuje się w izolacji akustycznej – między innymi do wyciszania urządzeń i maszyn oraz do ochrony nóg mebli czy elementów drewnianych. Uszczelki z filcu także cieszą się dużą popularnością, dzięki temu, że materiał ten jest sprężysty i elastyczny. Ponadto materiał ten ogranicza straty ciepła oraz chroni przed chłodem, dlatego znajduje się w ubraniach lub obuwiu. Wykonuje się z niego podkładki pod gorące naczynia do kuchni. Jako tworzywo elastyczne jest dobrym amortyzatorem. Dzięki temu, że jest odporny na działanie olejów i wody, używa się go do filtrowania. Filc to także dobry wybór do ostatecznego polerowania różnych powierzchni – właśnie dlatego często znajduje się w polerkach warsztatowych. Co więcej, wchłania duże ilości olejów i może je stopniowo uwalniać, dzięki dużej ilości zamkniętych kanalików włosowatych, co sprawia, że zapewnia doskonałe smarowanie. 

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama