sobota, 13 grudnia 2025 08:46
Reklama
Reklama

Ocalić od zapomnienia. Wesprzyj kwestę i uratuj stare nagrobki

Najstarsze pochodzą z połowy XIX wieku. Urzekają swoim pięknem, ale z roku na rok niszczeją. 1 listopada odbędzie IV Kwesta na Rzecz Ratowania Najstarszych Nagrobków na Garwolińskim Cmentarzu.
Ocalić od zapomnienia. Wesprzyj kwestę i uratuj stare nagrobki

Autor: mat. pras. / arch. red.

W dzień Wszystkich Świętych przy garwolińskim cmentarzu będzie można spotkać z puszkami harcerki i harcerzy z Hufca ZHP „Orłów” w Garwolinie oraz osoby zaangażowane w kwestę. 

 - Na garwolińskim cmentarzu i na wielu okolicznych cmentarzach zachowały się wiekowe nagrobki urzekające swym pięknem, które warto ocalić od zapomnienia. Najstarsze, które możemy napotkać, pochodzą z połowy XIX wieku. Spoczywają w nich ludzie urodzeni w II połowie XVIII wieku. Warto podjąć starania zmierzające do odrestaurowania i zachowania dla przyszłych pokoleń najstarszych i najpiękniejszych z nich. Kwesta to pierwszy ważny krok, by te niezwykłe świadectwa minionego czasu ochronić przed zupełnym zapomnieniem i sprawić, że nie staną się one jedynie mglistym wspomnieniem i będzie można je obejrzeć tylko na starych fotografiach – podkreśla każdego roku jeden z organizatorów akcji Adam Grzegorz Makulec.

1 listopada przy cmentarzu datkiem do puszki będzie można wesprzeć akcję. W ubiegłym roku zebrano ponad 16 tys. zł. 

Patronat honorowy nad kwestą objęły Iwony Kurowska Starosta Powiatu Garwolińskiego i Marzena Świeczak Burmistrz Miasta Garwolina. 

red.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTUJECIE
Autor komentarza: Wojtek63Treść komentarza: W ostatnich 6 miesiącach w ramach testów konsumpcyjnych jadłem następujące produkty: 1. Kiełbasa końska pikantna i łagodna. 2. Salami z osła. 3. Salami z dzika z truflami. 4. Truflowe salami z daniela. 5. Kiełbasa ze świni mangalica. 6. Słonina wędzona ze świni mangalica. 7. Kiełbasa z gęsi. Te wszystkie rozpływające się w ustach rarytasy kupiłem za pośrednictwem krakowskiego internetowego sklepu, który w swojej nazwie ma węgierską paprykę. Do czego zmierzam? Wilka jeszcze nie jadłem. Jadłem zapewne inne polskie psy w postaci wietnamskiej chińszczyzny w np. pięciu smakach :-). Osobiście lubię chińszczyznę. No cóż, co kraj to obyczaj. Zatem dziwię się negatywnym reakcjom na jedzenie w/w produktów. Polską świnię, krowę, kurę, gęś i kaczkę można jeść. To jest O.K. i bardzo... hehehe humanitarne :-). Natomiast trąby słonia (Afryka) i świeżego móżdżku małpy (ChRL) nie. Wracając do węgierskich produktów. Dla mnie top 5 to: 1. Salami truflowe z daniela (156 pln/kg) 2. Kiełbasa z koniny pikantna (ok. 80 pln/kg) 3. Salami z osła (ok. 75 pln/kg) 4. Salami z dzika z tryflami (156 pln/kg) 5. Słonina wędzona z mangalicy (75 pln/kg) Smacznego !!!Data dodania komentarza: 13.12.2025, 05:17Źródło komentarza: Martwy wilk znaleziony w lesie koło Wanat. Nadleśnictwo Garwolin apeluje o ostrożnośćAutor komentarza: mieszkaniecTreść komentarza: A gmina Garwolin ? A inne gminy ?Data dodania komentarza: 12.12.2025, 23:19Źródło komentarza: Gmina Łaskarzew z pełnym dofinansowaniem na budowę sieci kanalizacyjnej w Woli ŁaskarzewskiejAutor komentarza: Na mchu jadaliTreść komentarza: Nie rób sobie żartów.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:48Źródło komentarza: Zmodernizowali SUW za 16 mln złAutor komentarza: EQTreść komentarza: W Garwolinie był amerykański Mikołaj, na watykańskiego były wyśrubowane kryteria.Data dodania komentarza: 12.12.2025, 15:46Źródło komentarza: Wigilia dla Jaźwińskich seniorów – uroczyste zakończenie cyklu „Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki”
Reklama
Reklama