W Centrum Techniki Kulinarnej w Warszawie odbył się Finał Ogólnopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych ,,Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2014" zorganizowanego przez Grupę Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych przy ulicy Poznańskiej w Warszawie i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.
Celem konkursu było wykazanie się wiedzą i umiejętnościami w zakresie przygotowania zakąski o charakterze wigilijnym z wykorzystaniem fileta z sandacza oraz wykwintnego dania zasadniczego z wykorzystaniem fileta z indyka - polędwiczki oraz rozdrabniania warzyw różnymi technikami.
Ktokolwiek nas spotyka od Niego przychodzi
- Opublikowano: 23 grudzień 2014, 19:16 Kategoria Edukacja
- klo, wigilia, boże narodzenie
19 grudnia 2014 roku wspólnota Katolickiego Liceum Ogólnokształcącego i Gimnazjum im. C. K. Norwida w Garwolinie świętowała spotkanie opłatkowe.
Uroczystość ma szczególny charakter, gdyż sprzyja spotkaniu nie tylko nauczycieli, uczniów i pracowników szkoły, ale także rodziców i absolwentów. Jak co roku, rozpoczęła ją wspólna msza święta w kolegiacie celebrowana przez prefekta szkoły, księdza Tomasza Koprianiuka. Wyjątkowego charakteru nadało jej, zapożyczone z mszy roratniej, wygaszenie świateł i oczekiwanie w półmroku na jedyne światło, jakim jest przychodzący Chrystus.W homilii ksiądz Tomasz zachęcał do uwagi i celebrowania każdej chwili życia.
Pomagają bezinteresownie
- Opublikowano: 19 grudzień 2014, 10:20 Kategoria Edukacja
- zsp 2 garwolin, wolontariat
W wielu akcjach charytatywnych brali udział uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie. Dzięki zaangażowaniu młodzieży udało się pomóc podopiecznym hospicjum, domu starości, potrzebującym rodzinom z powiatu garwolińskiego oraz 4-letniemu Wojtusiowi.
?Pakujemy dla hospicjum? to akcja prowadzona na terenie garwolińskich supermarketów mająca na celu zbiórkę funduszy na działalność Hospicjum Domowego Empatia. Kwestorami podczas jednej z takich zbiórek byli uczniowie ZSP nr 2 w Garwolinie. Ośmiu uczniów zachęcało do wsparcia hospicjum działającego m.in. na terenie powiatu garwolińskiego.
Układy sterowania i zabezpieczania silników ? to kolejne warsztaty, z których skorzystali uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie. Jak zapewnia organizator zajęć, to początek długofalowej współpracy szkoły z firmą TIM.
Z kilkugodzinnych szkoleń w ubiegłym tygodniu skorzystało 14 uczniów III klasy Technikum Elektrycznego. ? Warsztaty przygotowują uczniów do egzaminu zawodowego. Uczniowie mają także możliwość poznania systemów zabezpieczeń i sterowania z wyższej półki stosowanych w największych zakładach przemysłowych ? wyjaśnia Krzysztof Sikora, który z Marcinem Woźniakiem jest inicjatorem szkoleń. Obaj to nauczyciele przedmiotów zawodowych w TE.
36 uczniów Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie pojedzie do Turyngii na praktyki zawodowe. To główny punkt projektu ?Jakość przez praktykę? realizowanego z unijnego programu Erasmus+.
To nie pierwszy taki projekt realizowany w szkole przy ul. II Armii Wojska Polskiego. Tym razem za zachodnią granicę na miesięczne praktyki wyjadą uczniowie technikum budownictwa, pojazdów samochodów raz żywienia i usług gastronomicznych. Pierwsza 16-osobowa grupa do Turyngii wyjedzie w lutym, kolejna za rok.
Instytut Badań Edukacyjnych opublikował w ostatnich dniach najnowsze dane dotyczące Edukacyjnej Wartości Dodanej (EWD) dla wszystkich szkół ponadgimnazjalnych w Polsce. To obiektywny sposób na ocenę pracy placówek oświatowych. Jak wypadły szkoły ponadgimnazjalne w powiecie garwolińskim?
Wskaźniki te opracowywane są już od kilku lat. Pokazują one, w sposób bardzo obiektywny, jak pracują szkoły. Dotychczas zwyczajem powszechnym było ocenianie szkół poprzez pryzmat ?suchych? wyników matury. EWD, jako zestaw precyzyjnych technik statystycznych pozwala bardzo sprawiedliwie zmierzyć wkład każdej szkoły w osiągnięcia maturalne uczniów. Upraszczając - obliczana jest ?różnica? między wynikiem każdego ucznia na egzaminie maturalnym i egzaminie gimnazjalnym.
Po raz kolejny uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie zaprezentowali się z bardzo dobrej strony podczas IV Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich ?Ale Pasztet!?. W gronie 11 najlepszych drużyn w kraju młodzi kucharze z Dwójki zajęli czwarte miejsce.
Podobnie jak przed rokiem awans do finału konkursu dawał pasztet w autorskiej odsłonie. Z nadesłanych receptur komisja wybrała autorów 11 najlepszych, których zaprosiła na finał do Zamku w Kliczkowie. Garwoliński ZSP nr 2 reprezentowali Konrad Dróżdż (IV TK) i Kamil Rajdaszka (III TŻiUG). Duet przepustkę do decydującego kulinarnego starcia wywalczył dzięki pasztetowi z dyni podanego na musie ziemniaczanym w towarzystwie rukoli i sosu pomarańczowego.
W Dwójce znowu polała się krew
- Opublikowano: 21 listopad 2014, 11:42 Kategoria Edukacja
- zsp 2, krew, krwiodawstwo
W drugiej w tym roku szkolnym akcji honorowego krwiodawstwa uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Garwolinie oddali 36 litrów cennego płynu.
Ambulans Regionalnego Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa w Warszawie pod ?Dwójką? zaparkował wczoraj. - Uczniowie ZSP nr 2 i nauczyciele stawili się na akcje wyjątkowo licznie, przybyło nam wielu nowych członków zarówno uczniów jak i nauczycieli. o oddania zakwalifikowało się 80 osób. Oddali aż 36 l krwi ? informuje Robert Huńczak, opiekun szkolnego koła krwiodawstwa.